Ексклюзиви
понеділок, 03 вересня 2007 12:06

США можуть завдати удару по Ірану, вразивши 1200 військових об"єктів за три дні

На думку Алексіса Дебата, головного спеціаліста з питань тероризму та національної безпеки Центру імені Ніксона, США мають намір завдати потужних ударів по Ірану, протягом трьох днів уразивши близько 1200 військових об"єктів Ісламської Республіки і тим самим повністю знищивши військовий потенціал країни. Цю думку експерта оприлюднює британська газета The Sunday Times (повний текст – на сайті InoPressa.ru). На конференції, організованій консервативним журналом National Interest, Дебат заявив: "Що наносити голкові уколи, що проводити повномасштабну військову кампанію – реакція іранців буде такою самою". Тому варіант, що передбачає нанесення потужних військових ударів по всій військовій інфраструктурі Ірану, вважає Дебат, є "дуже розумним стратегічним розрахунком".

Видання відзначає напруження обстановки довкола Ірану. Нещодавно президент США Джордж Буш зробив ряд різких заяв, у яких оголосив, що Іран поставив Близький Схід під загрозу "ядерного Холокосту". Він також попередив, що США і союзники готові піти на прямий конфлікт з Тегераном, "поки не стало занадто пізно". Але, за словами The Sunday Times, поки що Буш схиляється до дипломатичного вирішення конфлікту, а вибір між "гоковими уколами" і повномасштабним ударом зробив, якщо надалі все-таки схилиться до військового вирішення.

У Вашингтоні стурбовані продовженням розвитку іранської ядерної програми. Іран стверджує, що займається ядерними дослідженнями виключно в мирних цілях, маючи намір виробляти електроенергію. Захід підозрює Тегеран у розробці ядерної зброї. Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) минулого тижня оголосило про початок "важливої взаємодії" з Іраном щодо інспекції його ядерних об"єктів, відзначивши, що сповільнилися роботи по збагаченню урану, які ООН вимагає зупинити. У США вважають, що Іран йде на часткові поступки МАГАТЕ, щоб відтягти час і продовжити збагачення урану. The Sunday Times наводить слова іранського опозиціонера Алірези Джафарзаде, який стверджує, що і МАГАТЕ тягне час: інспектори агентства навіть не були ще на всіх ядерних об"єктах країни.

Ще один привід для занепокоєння американської адміністрації – посилення активності сунітських бойовиків і "Аль-Каїди" в сусідньому Іраку. У Вашингтоні підозрюють, що Тегеран бореться проти американських окупантів Іраку чужими руками, організовуючи місцеві сили опору і поставляючи їм зброю. Про це йдеться в дослідженні американського Інституту дослідження війни. Вторгнення Ірану до Іраку – це "наступна основна проблема, з якою має справитися коаліції".

Джордж Буш при цьому заявив, що "не зважаючи на урочисті обіцянки Ірану сприяти стабілізації ситуації у сфері безпеки в Іраку", останніми місяцями почастішали напади на бази США і солдатів американського контингенту із застосуванням зброї, переправленої з Ірану. Тим більше що президент Ірану Махмуд Ахмаді Нежад заявляв про наміри "заповнити вакуум влади в Іраку". Проте повномасштабний воєнний удар, про який думають у Вашингтоні, на думку аналітика, малоймовірний. Алексіс Дебат вважає, що здійснення планів повномасштабної воєнної агресії проти Ірану потребуватиме таку масу військ, що це серйозно виснажить окупаційні контингенти, присутні на даний час в Іраку і Афганістані, повідомляє NEWSru.

Зараз ви читаєте новину «США можуть завдати удару по Ірану, вразивши 1200 військових об"єктів за три дні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути