вівторок, 22 квітня 2008 15:50

Справедливість дорівнює шоколаду

Фахівці Університету Каліфорнії в Лос-Анжелесі (University of California at Los Angeles, UCLA), встановили, що мозок людини реагує на справедливість так само, як і на грошовий приз або шоколад.

Під час експерименту учені пропонували одній групі студентів гроші і просили ними поділитися з іншою групою. Якщо студента з другої групи подарунок не влаштовував, він міг відхилити його, у такому разі учасник першої групи також нічого не отримував. Сума, яку пропонувалося передати іншому, завжди була одна і та ж, проте деякі з пропозицій були справедливими, такі як $5 з $10, а деякі - ні, такі як $5 з $23.

Сканування мозку учасників другої групи показало, що в тому випадку, якщо подарунок був справедливим, схема мозкової активності була такою ж, як при отриманні грошового виграшу, улюбленої їжі або при погляді на красиву картинку. При несправедливій пропозиції в справу включався острівець головного мозку, який пов"язують з гидливістю, роздратуванням, огидою. В тому випадку, якщо студенти проковтували свою гордість і все-таки приймали несправедливий подарунок, вони задіювали префронтальную кору, яку пов"язують з емоційною регуляцією і самоконтролем, тоді як острівець був не так активний.

До речі, недавно британські учені знайшли спосіб відновлювати тканини головного мозку, пошкоджені при інсульті. Вони пропонують робити це за допомогою особливих конструкцій, в яких мікрочастки, що виконують роль будівельних лісів, підтримують стволові клітини, повідомляє Newsland.

Зараз ви читаєте новину «Справедливість дорівнює шоколаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути