середа, 18 квітня 2007 19:53

Спирт як паливо несе величезну небезпеку

Дослідження Стенфордського Університету показало, що заміна бензину спиртом, може спричинити негативні наслідки. Спирт (етанол) прийнято вважати екологічно чистим автомобільним паливом, проте це не більше, ніж міф. Спиртове автомобільне паливо діє на навколишнє середовище так само негативно, як і бензин.

В рамках дослідження була використана комп"ютерна модель, що симулює ситуацію, яка може скластися в США у 2020 році, коли автомобілі, що працюють на етанолі, можуть стати украй популярними. Комп"ютер дав шокуючі результати. Як виявилось, масове використання спирту дозволяє зменшити викиди в атмосферу двох небезпечних карциногенів - бензолу і бутадієну, проте істотно збільшаться викиди формальдегідів і ацетальдегідів. Таким чином, бензинові автомобілі, які часто називають одними з винуватців епідемії онкологічних захворювань, виявляються не небезпечнішими, ніж спиртні.

Крім того, автомобілі, що працюють на етанолі, сприятимуть викидам озону, який вважається основним інгредієнтом смогу. Збільшення викидів озону, навіть у відносно невеликих кількостях, погіршує стан здоров"я людей, що страждають на астму, легеневі захворювання, і ослабляють імунну систему людини (за оцінками Усесвітньої Організації Охорони здоров"я, озон і інші компоненти смогу щорічно вбивають близько 800 тис. чоловік). Докладна інформація про це дослідження опублікована в журналі Environmental Science & Technology, повідомляє Washington Profile.
Зараз ви читаєте новину «Спирт як паливо несе величезну небезпеку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути