середа, 16 грудня 2009 15:56

Спектакль "Циганський барон" ставлять за 300 тисяч євро

 

У Черкаському академічному театрі ім. Шевченка репетирують комічну оперу Йоганна Штрауса "Циганський барон". 23 грудня о 19.00 тут відбудеться міжнародна прем"єра спектаклю німецькою мовою. У ній гратимуть зірки з Австрії, Бельгії, Німеччини і Нідерландів.

- Черкаський театр найбільш готовий до експериментів. Тут з гучним успіхом пройшли спектаклі Андрія Жолдака "Одруження" і "Ленін Love, Сталін Love", - каже керівник проекту Сергій Проскурня, 52 роки. Він співпрацює з Міжнародним фондом оперних постановок із країн Бенілюксу. Фонд оплатив гонорари артистів й витрати на транспорт і проживання. Загалом постановка коштуватиме 300 тис. євро. - Вперше глядачі побачать не оперету з обрізаними музичними номерами, великою кількістю діалогів, яких у автора не було, а справжній твір Штрауса. Співпало, що черкащани саме планували поставити "Циганського барона".

Постановники й виконавці живуть у Черкасах з початку грудня. Голландці музичний керівник і головний диригент Пітер Кокс і режисер-постановник Марк Крон провели кастинг в Амстердамі. Із 40 артистів вибрали дев"ятьох, що мають "штраусівські" голоси. Диригентом і хормейстером є завідувачка музчастиною театру Олена Бєлкіна. У спектаклі візьме участь голландський співак-комік Хубертус Сімхоффер, популярний в Європі 30 років. Танці ставитиме балетмейстер Тао Нгуен з В"єтнаму. Місцеві актори задіяні в хорі, балеті й оркестрі. Вони вивчили партії німецькою. Репетирують по 10 год. на добу.

60 костюмів пошили за три тижні. Одяг для сучасних циган художниця Марріт ван дер Бюргт вибирала на секонд-хенді в Черкасах. Вона підбирала костюми до фільмів Пітера Грінуея.

- Марріт переводила наші ціни у євро і божеволіла від того, як усе дешево. Усі артисти прикупили для себе теплий одяг, бо звикли до м"якішої зими. Навіть подружилися з продавцями.

Міська рада виділила гроші на оформлення сцени і костюми. Мер Черкас Сергій Одарич запросив на прем"єру мерів українських міст. Сценічні декорації змайстрували на заводі "Темп" і деревообробному комбінаті. Їх затверджував німецький сценограф Карел Шпанхак, який раніше працював із польським кінорежисером Кшиштофом Зануссі.

- Кожні 20 хвилин купують два квитки, за суботу і неділю усі дешеві продали, - каже Сергій Проскурня. - Сподаваємося виручити 60 тисяч гривень, їх подаруємо на нове обладнання міської стоматологічної дитячої поліклініки.

Квитки коштують 50-200 грн.

22 грудня відбудеться допрем"єрний показ. Європейська прем"єра призначена на 19 січня, вона відбудеться в Голландії. Тур Бельгією і Нідерландами закінчиться у лютому, зіграють 18 вистав. За кордон повезуть стенди з фотографіями Черкас.

Прем"єра "Циганського барона" українською мовою відбудеться 27 березня 2010-го в Черкасах до Дня театру.

Зараз ви читаєте новину «Спектакль "Циганський барон" ставлять за 300 тисяч євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути