Ексклюзиви
середа, 12 серпня 2020 18:18

"Соромно його носити" - народний артист РФ та України відмовився від ордена Лукашенка

"Соромно його носити" - народний артист РФ та України відмовився від ордена Лукашенка
Співаков відмовився від ордена Франциска Скорини. Фото: Reuters

Російський скрипаль та диригент, народний артист України та РФ Володимир Співаков відмовився від ордена Франциска Скорини, який йому вручив президент Білорусі Олександр Лукашенко у 2014 році.

Про це написав сам Співаков у відкритому листі, через ситуацію у Білорусі, його публікує "Новая газета".

Артист заявив, що "президент Білорусі створив для свого народу умови для життя, не сумісні з гуманізмом та демократією".

"Сьогодні на вашому "святі" панує мракобісся, тиранія, насильство та нескінчені приклади крайньої жорстокості, з якою влада придушує волевиявлення великої кількості громадян в усій країні. Тому у цій ситуації я змушений відмовитися від ордена, який ви мене раніше нагородили. Мені соромно його носити, бо це пов'язано з вашим правлінням. Ваша "чорна" сила - це ваша велика слабкість. Люди народжуються для того, щоби їх любили, а не принижували, і, тим більше, калічили", - сказав Співаков.

Відомо, що у 2012 році на виборах президента артист закликав підтримати кандидатуру Володимира Путіна та не розгойдувати човна. Згодом, у 2014 році Скрипаль разом з іншими російськими діячами культури написав листа на підтримку анексії Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми вас любимо! Припиніть бити нас" - білоруски із квітами вийшли на мітинг

Варто зазначити, що білоруський орден Франциска Скорини вручають за значні успіхи у справі національно-державного відродження Білорусі, досягнення в галузі національної мови, літератури, мистецтва, а також пропаганди культурної спадщини білоруського народу; за особливі заслуги в гуманітарній, благодійній діяльності, в справі захисту людської гідності та прав громадян, милосердя та інші благородні вчинки.

Білоруський музикант, лідер гурту Brutto Сергій Міхалок відреагував на події в Білорусі. Там 4-й день тривають масові акції протесту через попередні результати виборів президента. На своїй офіційній сторінці в Instagram артист виклав фрагмент кліпу білоруською мовою на пісню гурту Brutto.

Зараз ви читаєте новину «"Соромно його носити" - народний артист РФ та України відмовився від ордена Лукашенка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути