Ексклюзиви
понеділок, 12 травня 2008 11:20

Сорок країн, що розвиваються, планують власні ядерні програми

Щонайменше сорок близькосхідних і латиноамериканських країн, що розвиваються, за останній час продемонстрували зацікавленість у власних ядерних програмах, пише The Washington Post 12 травня.

В більшості випадків цей інтерес пов"язаний із зростаючою потребою в енергії, проте ядерні плани низки близькосхідних країн, що мають в своєму розпорядженні достатні запаси нафти і газу, викликають занепокоєння експертів ООН, оскільки свідчать про перспективу "гонки озброєнь" на Близькому Сході. Бажання Кувейту, Саудівської Аравії і Об"єднаних Арабських Еміратів почати реалізацію ядерних програм може бути пов"язане із зацікавленістю Ірану у володінні ядерною зброєю.

Повідомляється, що ОАЕ в січні 2008 року уклали з однією з французьких компаній угоду про будівництво двох ядерних реакторів. При цьому запаси нафти в ОАЕ складають близько 100 мільярдів барелів, що дає можливість обходитися природними джерелами енергії.

Зацікавленість у власній ядерній програмі висловив навіть Ємен, який є однією з найбідніших арабських країн. У 2007 році було оголошено про плани придбання ядерного реактора, який потрібний Ємену для виробництва електрики.

Протягом найближчих десяти років Єгипет планує будівництво чотирьох ядерних реакторів, Туреччина - три. Посол Єгипту в США стверджує, що ці плани не пов"язані з ядерною програмою Ірану, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Сорок країн, що розвиваються, планують власні ядерні програми». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути