Ексклюзиви
неділя, 14 жовтня 2007 10:56

Сьогодні православні святкують Покрову Богородиці

У неділю православні і греко-католики святкують одне з головних свят церковного календаря - Покров Пресвятої Богородиці.

Церковне торжество веде свої витоки з часів подій X століття, коли Константинополь був оточений ворожими військами. Історики говорять про те, що серед тих, що оточили місто були й слов"яни.

Як свідчить переказ, жителі Константинополя зібралися у Влахернській церкві і благали Бога про порятунок. Під час вечірнього богослужіння одному з тих людей, що стояли в храмі - святому Андрію  - було видіння, що Богородиця в оточенні безлічі святих пройшла повітрям, зняла з голови особливе покривало (покрив) і розложила його над людьми, що молилися в храмі на знак того, що вона бере їх під свій захист. Це ж бачив і учень Андрія - Епіфаній.

Незабаром облога була знята.

У Київській Русі церкви Покрови були одними з найдревніших, а українське козацтво  вважало Богородицю своєю покровителькою.

Свято Покрову здавна пов"язували з початком зими. За народними прикметами, сніг на Покрови - передвісник сніжної і холодної зими, а взагалі говорять, що яка Покрова, така й зима. Українські синоптики снігу в неділю не обіцяли.

Цей день особливо шанувався на козацькій Україні і незаміжніми дівчатами. З Покрови починався час весіль. Вважається, що яка дівчина цього дня свічку в церкві поставить - та й заміж скоро вийде.

До Покрови потрібно обов"язково утеплити будинок - інакше всю зиму доведеться мерзнути, передає Інтерфакс.
Зараз ви читаєте новину «Сьогодні православні святкують Покрову Богородиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути