Ексклюзиви
середа, 27 травня 2020 08:10

Завтра християни відзначають Вознесіння: що треба знати

Завтра християни відзначають Вознесіння: що треба знати
У цей день готують печиво у вигляді драбинок або пироги, прикрашені подібними елементами з тіста Фото: pixabay

28 травня православні та греко-католики святкують Вознесіння Господнє.

Дату Вознесіння відраховують від Великодня. Після воскресіння Ісус Христос з'являвся в земному світі ще протягом 40 днів, перш ніж повернутися до Бога-отця. Тому і Вознесіння настає на 40-й день після Великодня, тобто в четвер 6-го тижня після 19 квітня. Вознесіння припадає на 28-е травня у цьому році, пише НВ.

Свято пов'язане із завершенням земного шляху Ісуса Христа і його поверненням на небеса. Псля Воскресіння Син Божий бував на землі, щоб зміцнювати віру учнів у Царство Небесне. На 40-й день він скликав послідовників на гору Елеон, де присутні стали свідками вознесіння. Віруючим дали пророцтво про повернення Спасителя.

28 травня в храмах ведуть святкові служби. У цей день моляться перед іконою Вознесіння Господнього. Вознесіння має не тільки релігійне значення як символ Небесного Царства. Це ще й період бурхливого зростання рослинності, тож і природа в цей період теж 'зноситься' до неба і сонця. Після Вознесіння починається справжнє літо. Цей період наділявся особливими магічними властивостями. Роса на Вознесіння може лікувати хворих і робити гарнішими дівчат.

Люди вірили, що 50 днів від Великодня до Трійці відкриті ворота раю і пекла. На землю спускаються душі предків. Їх слід шанувати - згадувати, молитися за упокій душ. Заборонено виконувати важку роботу, шити, прати, пиляти, виносити сміття. Не слід допускати поганих думок, злитися, ображатися.

У цей день готують печиво у вигляді драбинок або пироги, прикрашені подібними елементами з тіста. Печуть млинці, які називають "онучами". Це пов'язаноз символікою підйому Спасителя на небо. Драбинками пригощали дітей і нужденних людей, ворожили на печиві. Вважалося, що таке печиво може дарувати щедріший урожай.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сьогодні Вознесіння - традиції та заборони

Вірили, що і сам Христос в ці дні може ходити по землі, наприклад, жебраком. Тому неможна було в цей день відмовляти в допомозі. Молитви, вимовлені в Вознесіння, будуть почуті, а загадані бажання здійсняться. Потрібно загадувати добрі і нематеріальні бажання.

Зараз ви читаєте новину «Завтра християни відзначають Вознесіння: що треба знати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути