Ексклюзиви
понеділок, 29 жовтня 2007 10:59

Софійський собор заклав князь Володимир - сенсація від учених

Софійський собор заклав князь Володимир - сенсація від учених
Днями історики зробили сенсаційну заяву: Софійський собор був зведений не 1037-го (канонізована дата), а 1018-го! До такого висновку дослідників підштовхнуло детальне вивчення графіті - написів, надряпаних гострими паличками з кістки або дерева на стінах собору. Ці аргументи виявили на фресці святого Василя, що розташована зліва від головного вівтаря Софійського собору. Внизу, практично у самих ніг небесного покровителя князя Володимира (який за хрещення взяв собі ім"я Василь), надряпано кілька рядків.

"Тут ідеться про Великдень Златий, який відбувся в 1022 році, - розшифровує суть напису завідувачка відділу науково-історичних досліджень Національного заповідника "Софія Київська" Надія Никитенко. - Це окремий випадок, коли свято Воскресіння Господня припадає на Благовіщення. І я думаю, що саме ця подія надихнула людину зробити такий запис. Це перший датований староруський запис!",  пише "КП в Украине".

Напис було зроблено по сухій фресці. Отже, зведення Софійського собору почалося набагато раніше. Зробивши це відкриття, Надія Миколаївна разом зі своїм молодим колегою В"ячеславом Корнієнком стала вивчати це питання глибше. І вони дійшли висновку, що споруду почали будувати ще в 1011 році, а закінчили за сім років. Тобто зводити храм почав ще князь Володимир! А завершив справу свого батька Ярослав. Саме тому в історичних хроніках засновником Софійського собору називають Ярослава Мудрого.

Відкриття вчених підтвердили і докладні аналізи знайденого напису. Вони доводять, що ця свята для багатьох українців будова є найстарішим храмом у Східній Європі. І виходить, що вже в 2011 році виповниться 1000 років із моменту закладання першого каменя.

Але дослідники відзначають, що на стінах собору є ще кілька сотень подібних написів. І багато з них ще не вивчені. Тому цілком імовірно, що в майбутньому вчені порадують нас новими відкриттями.

 

Зараз ви читаєте новину «Софійський собор заклав князь Володимир - сенсація від учених». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути