неділя, 24 травня 2020 00:08

Собаки можуть захворіти на Covid-19 - дослідження

Собаки можуть захворіти на Covid-19 - дослідження
Собаки можуть підхопити коронавірус. Фото: Сегодня

Перші дві собаки, у яких був діагностований коронавірус - померанський шпіц і німецька вівчарка - з великою ймовірністю, заразилися від своїх власників.

У обох псів виділені вірусна РНК і антитіла до SARS-CoV-2. Крім того у одній з собак в організмі циркулював живий вірус, в своїй статті, опублікованій в Nature, пишуть вірусологи з Гонконзького університету.

Аналіз вірусних генетичних послідовностей у псів показав, що вони ідентичні тим, які були знайдені у людини. Такий генетичний зв'язок переконливо підтверджує факт передачі патогена від господарів вихованцям. Дослідження не показало ніяких доказів на користь того, що собаки можуть передавати інфекцію іншим тваринам або людям. Але поки що у вчених недостатньо даних, щоб чітко визначити, в якому напрямку може поширюватися вірус.

Сама ймовірність передачі вірусу від людини собаці невелика. Лише 2 з 15 собак, які проживали разом з хворими власниками і за якими стежили вчені, заразилися вірусом SARS-CoV-2. Симптоми коронавірусної інфекції також не були важкими.

Вчені хочуть зрозуміти, які симптоми Covid-19, характерні для людини, можуть проявлятися у псів. Наприклад, у людей, заражених коронавірусів, часто спостерігається втрата нюху. Це може вплинути на спеціально навчених собак, які винюхують вибухівку, наркотики і заборонені речовини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Не пощастило з господарем: міністр юстиції пояснив продаж собаки на аукціоні

Це вже не перший випадок виявлення коронавірусної інфекції у тварин, які будь-яким чином контактували з людьми. Раніше зараження SARS-CoV-2 підтвердилося у трьох домашніх котів (одного в Гонконзі і двох в США). Також позитивний результат тесту на коронавірус дали чотири тигра і три леви в Нью-Йоркському зоопарку.

Зараз ви читаєте новину «Собаки можуть захворіти на Covid-19 - дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути