четвер, 16 травня 2019 18:47

Що українці думають про мовні квоти на телебаченні - результати опитування

67,5% українців підтримують квоти на використання української мови на телебаченні.

Про це свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг" Українського інституту соціальних досліджень імені Олександра Яременка та Центру "Соціальний моніторинг".

Відповідаючи на питання щодо норми про те, що 75% ефірного часу українських загальнонаціональних каналів мають транслюватись програми українською мовою, 39% опитаних сказали, що підтримують це.

Ще 22,9% українців за встановлення квот на україномовні програми, але вважають, що цей відсоток має бути нижчим (наприклад, 50%).

Крім того, 5,2% громадян погоджуються з квотою на україномовні програми, але вважають, що цей відсоток має бути вищим (наприклад, 90%).

Також 23,8% людей в Україні не підтримують встановлення подібних квот. На їхню думку, телеканали самі повинні вирішувати, якою мовою транслювати програми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки українців не підтримують вступ до ЄС

Опитування проводили з 30 квітня до 10 травня 2019-го серед 3000 респондентів. Стандартні відхилення за достовірних 95% становлять 1,10 - 1,83%.

Автор: ratinggroup.ua
   23,8% людей в Україні не підтримують встановлення мовних квот на телебаченні.
23,8% людей в Україні не підтримують встановлення мовних квот на телебаченні.

15 травня президент Петро Порошенко підписав закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Він набуде чинності за 2 місяці після опублікування, тобто 16 липня 2019 року. Однак окремі його норми відтерміновані.

Згідно з новим законом, за 5 років тижневий обсяг мовлення загальнонаціональних або регіональних ЗМІ українською мовою має становити не менш як 90% загальної тривалості передач та/або фільмів в кожному проміжку часу між 07:00 і 18:00 і між 18:00 і 22:00 (було не менше 75%).

Зараз ви читаєте новину «Що українці думають про мовні квоти на телебаченні - результати опитування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути