Ексклюзиви
вівторок, 20 жовтня 2020 20:23

"Слуги зібрали усякої тварі по парі" - що має об'єднати українців

Автор: Валерій Шмаков
  "Нація на початку становлення. На виборах схід чи захід перемагали, лише коли до них доєднувався центр", - каже філософ Олексій Панич
"Нація на початку становлення. На виборах схід чи захід перемагали, лише коли до них доєднувався центр", - каже філософ Олексій Панич

"Слуга народу" – це Ноїв ковчег, де "усякої тварі по парі", так схарактеризував парламентську теперішню більшість філософ Олексій Панич.

"Кілька з патріотичного табору, кілька – з антимайдану. Спробували поєднати патріотів із русофілами. Дубінського, який просував фейки проти Майдану, і тих, хто виборював національну гідність. Когось узяли з вулиці, когось – від олігархів. Були партією без обличчя. Деякий час це працювало на ентузіазмі. Прийняли реформи Нафтогазу та ринку землі. Але забуксували. Дедалі більше людей розбігаються за групами інтересів. Ідеологи "Слуги" вагалися між соціалізмом і лібертаріанством, але більшість тягне до першого", - пояснив Панич.

Парадокс України в тому, що, хоч би яку політичну ідеологію взяли, більшість завжди буде проти, зауважує.

"Цікаво спостерігати, з приводу чого сперечаються у США. Ще цікавіше – про що не сперечаються. Я стажувався у Штатах за програмою Junior Faculty Development Program. Запитав у її менеджера, що буде, коли зміниться влада? Виявилося, що програма має "біпартійну" підтримку: нею пишаються і республіканці, і демократи. Тобто тут є політичний консенсус. Британців розколов Brexit, натомість з приводу обмеження в'їзду мігрантів вони не сперечаються. В Україні ж майже немає тем, за якими є політичний консенсус.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Влада Зеленського готова жертвувати національною пам'яттю для своїх ігор - Панич

Україноцентризм – це формування політичної нації з тих людей, які зараз є в країні. Нація на початку становлення. На виборах схід чи захід перемагали, лише коли до них доєднувався центр. "Слуга народу" розпочала інший тип політичної гри. Видавалася центристською. Не мала ні західного, ні східного спрямування, бо була без обличчя. Справді об'єднала українців. Але ця ідея вичерпує себе. Всередині партії нема підтримки центристської ідеології. А національна свідомість формується повільно. Як в анекдоті про газон, який потрібно ретельно скошувати щодня впродовж 300 років, щоб він став взірцевим англійським газоном".

Послання президента Володимира Зеленського до Верховної Ради продемонструвало його совковість і нерозуміння ситуації. Він намагається образити опонентів і перебрати на себе чужі досягнення.

Зараз ви читаєте новину «"Слуги зібрали усякої тварі по парі" - що має об'єднати українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути