понеділок, 20 серпня 2018 15:37

"Скасування "Роттердам +" не знизить ціни на електроенергію для населення" - експерт

"Скасування "Роттердам +" не знизить ціни на електроенергію для населення" - експерт
Андріан Прокип: Цена будет определяться рынком в сегменте прямых договоров между производителями и потребителями электроэнергии. Фото: Gazeta.ua

Новина про скасування формули "Роттердам+" не нова. А давно запланована згідно чинного законодавства.

Про це в коментарі для Gazeta.ua розповів експерт напряму "енергетика" Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

"У мережі почалась ейфорія з приводу того, що, мовляв, вибороли, добились, Роттердам піде в минуле. На перший погляд, і справді фантастична новина, зважаючи, скільки ця тема була в центрі уваги медіа, фахівців і громадян. Але це не зовсім так", - пояснює він.

Мова про те, що із запровадженням Закону України "Про ринок електричної енергії" треба буде відмовитись від регуляторних підходів до встановлення тарифів на електроенергію, вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Без формули "Роттердам+" тарифи зростуть утричі - експерти

"Ціна визначатиметься ринком у сегменті прямих договорів між виробниками та споживачами електроенергії. Інакше кажучи, намір скасувати відомий давно. Проте часу до запровадження нової моделі ринку, а, відповідно, і скасування "Роттердаму +" достатньо багато. Закон України "Про ринок електричної енергії" повинен запрацювати із 1 липня 2019-го, хоча насправді буде затримка на 6-12 місяців із імплементацією. Окремі положення, які не можна виключати, будуть імплементовуватись довше. Наприклад, повна відмова від перехресного субсидування", - говорить Андріан Прокіп.

На його думку, розкрутка такого типу новини - це спроба зменшити суспільну напругу навколо теми "Роттердаму+"

"А ця напруга зумовлена полемікою відносно того, наскільки правильний цей підхід і кому він вигідний. Та провадженнями НАБУ щодо правомірності застосування такого механізму, а також реєстрацією законопроекту, який фактично скасує чинний підхід.

Ще один важливий нюанс – запровадження ринкових підходів і скасування "Роттередам+" у нинішніх умовах аж ніяк не призведе до зниження цін на електроенергію для населення" , - додає експерт.

17 серпня з'явилась інформація про те, шо Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг збирається скасувати так звану формулу "Роттердам+".

Зараз ви читаєте новину «"Скасування "Роттердам +" не знизить ціни на електроенергію для населення" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути