вівторок, 22 квітня 2008 18:14

Ситуацію на грошовому і фондовому ринку в Україні називають критичною

Ситуація, що склалася на грошовому і фондовому ринках України, близька до критичної. Про це йдеться у відкритому зверненні ряду суб"єктів фінансового і фондового ринку до Президента, уряду і Національного банку України, оприлюдненому сьогодні на прес-конференції директором компанії "КапіталТраст Секьюрітіз" Максимом Корсаком.

За словами М.Корсака, початок другого кварталу поточного року охарактеризувався різким зростанням ставок міжбанківського кредитування. В цілому, ринок сьогодні відрізняється крайньою нестабільністю ставок, демонструючи середнє значення на рівні 11,25% річних.

"На наше глибоке переконання, основною причиною такого стрімкого подорожчання гривневих ресурсів є антиінфляційні заходи, а саме так звана стерилізація гривневої ліквідності на рахунках Держказначейства, що проводиться зусиллями уряду", - зазначив представник "КапіталТраст Секьюрітіз".

Відповідно до тексту звернення, після початку зростання ставок міжбанківського кредитування, тобто за три місяці 2008 року, тільки банки України вимушені пред"явити по оферті емітентам понад 1,7 млрд. грн. облігацій.

"Емітенти опиняються між двох вогнів - піднімаючи ставки купона по облігаціях, вони ризикують вийти на збиткову діяльність і не виконати інвестиційний меморандум, не піднімаючи ставки, вони ризикують одержати свої облігації по оферті. В обох випадках перед емітентами постає дуже реальна загроза дефолту", - зазначив М.Корсак.

Можливими шляхами виходу з кризи, що утворилася, автори звернення бачать наповнення грошового ринку ресурсами і зниження тим самим ставки кредитування; розширення доступу до рефінансування під заставу цінних паперів; відмову від планів посилення вимог щодо кредитування.

Оприлюднене на прес-конференції звернення підтримали 21 фінансова і фондова компанія, повідомляє УНІАН.

Зараз ви читаєте новину «Ситуацію на грошовому і фондовому ринку в Україні називають критичною». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути