четвер, 03 липня 2008 14:49

Сирія передала Іраку унікальну історичну цінність

Сирія передала міністрові культури Іраку Мухаммеду Аббасу аль-Урейбі унікальний музейний експонат ассирійського періоду історії країни, вивезений контрабандою з Іраку.

Цим експонатом є частина храму в місті Німруді - стародавнього міста в Месопотамії. Його руїни знаходяться на південний схід від розташованого на півночі Іраку Мосула біля річки Тігр.

Німруд був заснований в XIII столітті до нашої ери Салманасаром I і через 400 років під час царювання Ашшур-нацир-апала II став столицею Ассирії. У 612 до нашої ери був зруйнований мідійцями і халдеями.

Довжина відколеного від входу в храмовий комплекс в Німруді шматка складає близько метра, а ширина - близько 40 сантиметрів. У його виготовленні використовувався гірський кришталь, від чого створюється враження, ніби від кам"яної панелі виходить сяйво.

Передача цього музейного експоната відбулась в міністерстві культури Сирії.

Півтора місяці тому Сирія повернула Іраку 701 експонат, вкрадений з музеїв країни з моменту початку окупації Іраку в 2003 році, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Сирія передала Іраку унікальну історичну цінність». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути