середа, 27 травня 2020 14:19

Символіка дивізії СС "Галичина": суд ухвалив рішення

Окружний адмінсуд Києва частково задовольнив позов голови видавництва "Сакцент плюс" Наталії Мясникової, яка вимагала від Українського інституту національної пам'яті визнати нацистською символіку дивізії СС "Галичина".

Як повідомляє видання "Ґрати", позов було подано ще у вересні 2017 року.

У ньому Мясникова просила визнати протиправною відповідь голови Українського інституту національної пам'яті Володимира В'ятровича на запит видання "Страна.юа" від 16 травня 2017 року. У ній той вказав, що символіка 14-ї гренадерської дивізії СС "Галичина" не належить до символіки націонал-соціалістичного режиму, забороненої в Україні.

Автор: Facebook/Volodymyr Viatrovych
  Копія рішення суду
Копія рішення суду

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Реваншисти не зітруть історичної пам'яті українців — Порошенко про річницю декомунізації

Позивачка просила суд визнати протиправними дії В'ятровича, заборонити інституту "пропаганду символіки дивізії СС "Галичина" й зобов'язати установу спростувати інформацію.

27 травня 2020 року Колегія Окружного адміністративного суду розглянула позов по суті. Представники інституту не з'явилися на засідання, але раніше надсилали письмові заперечення, в яких просили відхилити позов.

В'ятрович, який мав у суді статус третьої сторони, також не прийшов, а письмово просив відхилити позов.

Колегія суддів частково задовольнила позовні вимоги Мясникової, визнавши протиправною заяву В'ятровича і зобов'язавши інститут "утриматися від поширення висновків" про те, що символіка дивізії СС "Галичина" не є нацистською.

Колегія відхилила вимоги, в яких позивачка вимагала від інституту заборонити пропаганду символіки СС "Галичина" й офіційно спростувати заяву В'ятровича.

Сам В'ятрович уже прокоментував рішення суду.

"В оприлюдненому рішенні суду немає нічого про те, чи є символіка дивізії "Галичина" символікою націонал-соціалістичного тоталітарного режиму. Суд вирішив, що УІНП не мав відповідати на звернення громадянина щодо приналежності цієї символіки до нацистської. Хоча як УІНП як центральний орган виконавчої влади міг не надати відповіді громадянину, для мене залишається загадкою", — написав він на своїй сторінці у Facebook.

Представники української культурної та наукової спільноти звернулися до президента Володимира Зеленського, прем'єр-міністра Дениса Шмигаля та мера Києва Віталія Кличка з вимогою взяти повну державну відповідальність за створення Національного меморіяльного комплексу в Бабиному Яру.

Зараз ви читаєте новину «Символіка дивізії СС "Галичина": суд ухвалив рішення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути