Ексклюзиви
пʼятниця, 01 серпня 2008 21:45

Сербські газети опублікували домовленість між Караджичем і США

У п"ятницю, 1 серпня, на сайтах двох сербських газет був опублікований текст договору, що нібито мав місце, між колишнім спецпредставником США на Балканах Річардом Холбруком і Радованом Караджичем.

Згідно з цим документом, власті США дійсно пропонували колишньому президентові Республіки Сербської гарантії безпеки в обмін на відхід від політики.

На сайті газети Глас Явності опублікований лише текст документу. На сторінках онлайн-версії видання Курір є відсканована ксерокопія договору; якість зображення настільки погана, що зрозуміти, про що йдеться в документі і чиї підписи під ним стоять, досить проблематично.

Про існування договору з американцями про захист Караджич заявляв неодноразово. Останній раз він розповів про це на першому засіданні Гаазького трибуналу 31 липня. За словами Караджича, папери були підписані у 1996 році; можливо, саме тому йому вдавалося стільки років успішно переховуватися від правосуддя.

Власті США неодноразово спростовували цю інформацію. В четвер з черговим спростуванням виступив сам Холбрук; він назвав слова Караджича "абсолютною брехнею".

Радована Караджича підозрюють у скоєнні злочинів проти людства і геноциді під час боснійської війни 1992-1995 років.

Як повідомлялося, Караджич відповість на висунуті проти нього звинувачення 29 серпня.

Лідер ПСПУ Наталя Вітренко заявила, що підтримує акції протесту, організовані сербськими радикалами у Белграді, і вимагає негайного повернення Караджича до Сербії.

Україна приєдналася до заяви головуючої в Європейському Союзі Франції, в якій вітається передача Караджича Міжнародному трибуналу по колишній Югославії в Гаазі, повідомляє РИА Новости

Зараз ви читаєте новину «Сербські газети опублікували домовленість між Караджичем і США». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути