Ексклюзиви
четвер, 10 липня 2008 14:35

Сенат США схвалив законопроект про прослуховування

Сенат США в середу схвалив остаточну редакцію законопроекту про прослуховування телефонних розмов. У Палаті представників Конгресу законопроект був схвалений в червні.

За законопроект проголосували 69 сенаторів, проти - 28. Наступним кроком має стати підписання нового закону президентом Джорджем Бушем, і він пообіцяв незабаром це зробити. Тим самим завершується тривалий період суперечок навколо повноважень американських спецслужб і їхньої співпраці з телефонними компаніями.

"Закон допоможе співробітникам нашої розвідки дізнаватися, з ким говорять терористи, що саме вони говорять і що планують", - пояснив Буш в заяві після голосування в Сенаті.

Консенсус по законопроекту, дія якого розрахована на шість років, був досягнутий республіканцями і демократами в Конгресі в червні. Зміст документа відповідає побажанням президентської адміністрації.

Закон розширює повноваження спецслужб по стеженню в США і за кордоном за особами, підозрюваними в тероризмі. Телекомунікаційні компанії надаватимуть владі записи переговорів своїх клієнтів. Що найважливіше, компанії, які таким чином співробітничали з владою в період після терактів 11 вересня, будуть захищені від численних поданих проти них судових позовів.

Судовий імунітет для телефонних компаній був найбільш спірним моментом в законопроекті в ході його обговорення. Сенат ще в лютому схвалив редакцію закону, яка цей імунітет надавала і давала йому зворотну силу. Палата представників пізніше, в березні, схвалила іншу редакцію, яка імунітету компаніям не давала, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Сенат США схвалив законопроект про прослуховування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути