субота, 28 листопада 2015 12:01

СБУ розсекретила кримінальні справи проти українців під час Голодомору
6

Фото: sbu.gov.ua

До Дня вшанування пам'яті жертв Голодомору були оприлюднені кримінальні справи, які радянська влада порушила проти "непокірних" українців.

Відповідні документи опублікувала Служба безпеки України.

"У рамках загальнодержавних заходів із вшанування пам'яті жертв геноциду українського народу - голодомору 1932-1933 років в Україні, Галузевий державний архів Служби безпеки України презентує низку документів із архівних кримінальних справ, що зберігаються в архівних підрозділах регіональних органів СБУ. Усі матеріали в установленому порядку будуть передані до Інституту національної пам'яті", - йдеться у повідомленні.

Як зазначають у СБУ, фігурантами кримінальних справ були українці, які протистояли розкуркуленню, колективізації, насильницькій хлібозаготівлі та іншим заходам тоталітарної влади.

Серед опублікованих - матеріали чотирьох кримінальних справ. Зокрема, винесені 14 березня 1935 року вироки Гаманку Тарасу Омеляновичу й Гаманку Павлу Омеляновичу. Їх звинувачено у вбивстві голови сільської ради Хильченка та ножових пораненнях члену сільради Сопі за намагання примусити їх працювати в колгоспі. За це Тарас Гаманко засуджений до розстрілу, а Павло - до 10 років позбавлення волі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День скорботи. Україна вшановує пам'ять жертв Голодомору

Фігурантами іншої справи стали Кучма Петро Трохимович та 9 жителів села Хотомля Харківської області, яких звинуватили у зривах заходів радянської влади, участі у волинках та вбивстві активістів села під час хлібозаготівлі.

Третя опублікована справа стосується Тяпка Йосипа Миколайовича та 5 жителів села Миколаївка Дніпропетровської області, яких винувачено у вбивстві сільського активіста "на підставі класової помсти", проведенні антирадянської агітації та систематичному розкраданні колгоспного майна. Тяпка спочатку засудили до розстрілу, однак потім смертний вирок змінили на 10 років позбавлення волі. Інших фігурантів звільнили за недоведеністю складу злочину.

Опубліковані також матеріали справи на Потійка Івана Петровича та ще 3 жителів села Шабалинів, що на Чернігівщині. Радянське слідство назвало їх ленами "бандугруповання", які протягом 1929-1932 років пограбували будинок голови сільради та кооперативну крамницю села Кнутів Менського району, здійснили кілька збройний нападів на сільраду, перешкоджали проведенню громадських зібрань села Рижки Коропського району, погрожували місцевим активістам. 20 січня 1933 року трьох фігурантів засуджено до розстрілу, одного - до 10 років ув'язнення в концтаборі.

Зараз ви читаєте новину «СБУ розсекретила кримінальні справи проти українців під час Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути