понеділок, 23 червня 2008 08:20

Саудівська Аравія в липні збільшить видобуток нафти

Саудівська Аравія готова в липні збільшити видобуток нафти навіть більш, ніж на запланованих 200 тисяч барелів в день. Таку заяву зробив 22 червня міністр нафти і природних ресурсів країни Алі аль-Наїмі, виступаючи на конференції виробників і споживачів нафти в саудівському місті Джідда, проте він не уточнив розмірів передбачуваного збільшення, повідомляє агентство AP.

В той же час аль-Наїмі заявив, що недавній стрибок цін на нафту не був викликаний недостатньою пропозицією на міжнародному ринку. Проте, міністр висловив упевненість в тому, що нафтовидобувні країни повинні зробити все, "щоб допомогти подолати цю нелегку ситуацію".

За словами аль-Наїмі, "виробники і споживачі нафти повинні об"єднати зусилля, щоб стабілізувати ринок - він не повинен бути одностороннім".

16 червня про плани Саудівської Аравії збільшити видобуток нафти на 200 тисяч барелів, заявив генсек ООН Пан Гі Мун, що провів консультації з цього питання з Аль-Наїмі. На думку експертів, Саудівська Аравія залишається єдиною країною в світі, здатною значно збільшити видобуток нафти. У травні країна вже провела збільшення видобутку на 300 тисяч барелів в добу, проте це не змогло збити темпи зростання цін на енергоносії.

Раніше державна нафтова компанія Aramco оголошувала про початок нафтовидобутку на новому родовищі Хурсанія, можливості якого в майбутньому досягнуть 500 тисяч барелів в день. Зараз Саудівська Аравія видобуває близько 9,5 мільйонів баррелів нафти в день.

У міжнародній конференції, що проходила в Джідді на заклик Саудівської Аравії, брали участь представники 36 держав і 25 найбільших світових компаній, що працюють в нафтовій області, а також ряду міжнародних організацій, зокрема Міжнародного енергетичного агентства і Міжнародного валютного фонду, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Саудівська Аравія в липні збільшить видобуток нафти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути