вівторок, 21 серпня 2007 19:44

Шаттл "Індевор" успішно приземлився

Шаттл "Індевор" завершив двенадцатиденний політ, благополучно приземлившись в 12:32 в космічному центрі Кеннеді у Флоріді.

Двигуни "Індевора" дали імпульс для сходу з орбіти в 11:25. Якби умови для посадки в центрі Кеннеді були визнані несприятливими, шаттл залишився б на орбіті до 13:00, після чого зійшов би з неї для посадки в космопорті у Флоріді в 14:06. Третім можливим місцем для посадки була база ВВС "Едвардс" в Каліфорнії.

Місія "Індевора" (STS-118) продовжувалася 12 діб і 18 годин. Спочатку планувалося, що шаттл повернеться 19 серпня, проте 13 серпня, після того, як випробування підтвердили, що нова система передачі енергії від МКС до шаттлу працює успішно, було ухвалено рішення продовжити перебування на орбіті на три дні. 18 серпня NASA, побоюючись, що ураган "Дін", що наближається, перешкодить роботі центру управління польотами в Х"юстоні, ухвалило рішення повернути "Індевор" на Землю на день раніше.

Шаттл стартував 8 серпня і доставив на МКС семеро астронавтів, запаси і наукове устаткування. За час перебування на орбіті астронавти зробили чотири виходи у відкритий космос, встановивши на МКС ферму S5 (ферми необхідні для зберігання вантажів і установки різного устаткування, зокрема, сонячних батарей) і замінили зламаний гіроскоп. Шкільна вчителька Барбара Морган провела урок з орбіти.

В ході місії виникло декілька нештатних ситуацій. Спочатку в теплоізоляційному шарі шаттла була виявлена тріщина, що з"явилася із-за удару монтажної піни, що відкололася при зльоті. Проте NASA, провівши відповідні випробування, кваліфікувало пошкодження як що не представляє небезпеки. Крім того, Річард Мастраккио був вимушений достроково завершити один з своїх виходів в космос, оскільки на рукавичці його скафандра була виявлена тріщина. Також вийшов з ладу один з комп"ютерів, і його функції довелося передати резервному устаткуванню.

Це був 20-й політ "Індевора", 119-й політ шаттла і 150-й пілотований політ США. Наступна експедиція, STS-120, повинна відправитися в космос на шаттле "Діськавері" в жовтні 2007 року, повідомляє телеканал CNN.

Зараз ви читаєте новину «Шаттл "Індевор" успішно приземлився». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути