понеділок, 05 листопада 2007 13:11

Шаттл "Діскавері" відстикувався від МКС

Шаттл "Діскавері" з експедицією STS-120 відстикувався від МКС о 13:32 і почав зворотний шлях. Очікується, що човник приземлиться 7 листопада о 21:02 у космічному центрі Кенеді.

"Діскавері" прибув на МКС 25 жовтня, привізши новий вузол "Хармоні", призначений для під"єднання європейського та японського лабораторних модулів наприкінці 2007 і початку 2008 року. Члени екіпажу зробили чотири виходи в космос, виконуючи роботи з установки вузла і переміщенню ферми P6 – сегменту енергетичного комплексу – на нове місце.

Під час другого виходу астронавти виявили несподівано сильну зношеність одного з поворотних механізмів станції, необхідних для управління панелями сонячних батарей. Після цього місію продовжили на добу, щоб дати астронавтам час вивчити й виправити проблему.

При розгортанні батарей ферми P6 під час третього виходу на одній з панелей з"явився розрив завдовжки 90 сантиметрів. При подальшому обстеженні зі станції був виявлений ще один розрив. Щоб уникнути подальшого пошкодження, розгортання батарей було припинене. Наступний вихід двічі відкладався на добу, щоб екіпаж встиг краще підготуватися до робіт.

Під час четвертого виходу Скотт Паразінські та Дуглас Уілок за допомогою руки-маніпулятора скріпляли скобами пошкоджені ділянки. За даними NASA, енергопостачання повністю відновлено. Не повідомляється, чи вдалося остаточно вирішити проблему з поворотним механізмом.

Запланований на час експедиції п"ятий вихід члени екіпажа МКС Пеггі Уітсон і Юрій Маленченко зроблять вже після відльоту шатлу від орбітальної станції, повідомляє NASA.

Зараз ви читаєте новину «Шаттл "Діскавері" відстикувався від МКС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути