четвер, 24 липня 2008 17:08

Саркозі відмовився підписувати ключову угоду СОТ

Президент Франції Ніколя Саркозі заявив про те, що не підпише угоду Світової організації торгівлі (СОТ) про лібералізацію торгівлі, якщо вона не буде змінена. Договір обговорюється на переговорах в рамках Дохійського раунду СОТ в Женеві.

Раніше генеральний директор СОТ Паскаль Ламі повідомив, що "за ключовими пунктами позиції сторін все ще далекі одна від одної". Зараз переговори між представниками країн - учасниць організації продовжуються, проте ніякого помітного прогресу досягнуто не було.

Ніколя Саркозі неодноразово висловлював незгоду з позицією торгового комісара ЄС Пітера Мандельсона. Так, на початку липня він розкритикував поступки, що ЄС планував зробити щодо сільськогосподарських субсидій.

Після того, як переговори з максимально широким колом учасників фактично провалилися, 24 липня Паскаль Ламі та керівництво СОТ вирішило зібрати представників семи провідних світових держав. У дискусіях в четвер беруть участь тільки делегації США, ЄС, Японії, Індії, Бразилії, Австралії та Китаю. Це викликало скарги решти учасників на те, що їхня думка ігнорується.

Дохійський раунд переговорів почався в Катарі в 2001 році. Основним каменем спотикання під час дискусії є суперечності між розвиненими країнами та тими, що розвиваються, щодо митних тарифів і субсидій промисловості та сільському господарству.

Раніше Євросоюз та США зробили пропозицію про скорочення власних сільськогосподарських субсидій. Представники країн, що розвиваються, зокрема, Бразилії, відкинули цю пропозицію, оскільки, за їхніми заявами, на попередніх переговорах вони вже пішли на досить значні поступки, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Саркозі відмовився підписувати ключову угоду СОТ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути