Ексклюзиви
вівторок, 17 червня 2008 13:45

Саркозі скорочує французьку армію

Влада Франції має намір переглянути оборонну стратегію країни, зокрема, істотно скоротити чисельність своїх збройних сил. Документ, що містить плани з реформування армії, - так звану "Білу книгу" - президент Ніколя Саркозі має оприлюднити сьогодні, 17 червня, виступаючи перед військовими в Парижі.

Проте основні положення нової доктрини держбезпеки сталі відомі пресі заздалегідь. Так, за повідомленнями французьких ЗМІ, протягом семи найближчих років в армії підлягають скороченню 54 тисячі робочих місць (наразі ЗС Франції налічують 320 тисяч осіб).

Як повідомив Бі-Бі-Сі директор науково-дослідного інституту IFRI Етьєн де Деран, мета ініціативи французького уряду - створення більш ефективної, сучасної армії. Адже заощаджені на звільненнях персоналу гроші будуть спрямовані на технічне оснащення.

"Відповідно до цього плану ми маємо намір скоротити кількість працівників, зберігши таким чином гроші на придбання хоч би частини необхідного для армії", - пояснив Дюран. Так, страждають від браку транспортних вертольотів і повітряного транспорту, а також недостатньо добре оснащені 12 тисяч французьких солдатів, службовців від Афганістану до Балкан.

Найбільшого скорочення зазнає кадровий склад ВПС, за ним сухопутні війська і флот.

"Нам потрібно адаптувати свої збройні сили до змін, що відбуваються в світі", - заявив французький міністр оборони Ерве Моран у своїй статті для газети Monde.

"Нам потрібно укріплювати піхоту, підвищувати повітряну мобільність за допомогою транспортних вертольотів і підвищувати безпеку військ", - пише Моран.

Крім того, за інформацією РИА "Новости", "Біла книга" виходить з необхідності боротьби проти нових небезпек, що з"явилися в світі: кібер-атаки, тероризм, епідемії, кліматичні катастрофи.

Особливий акцент "Біла книга" робить в цих умовах на розвідку. Зокрема, фінансування космічних військових програм (супутники розвідки) має збільшитися до 2020 року удвічі. При президентові республіки діятиме координатор національної розвідки.

Також уряд Франції має намір укріпити зв"язок з НАТО, продовжуючи курс на повернення до військової структури альянсу. Проте країна наполягає на збереженні контролю над своїм ядерним арсеналом і військами.

Підготовка нової "Білої книги" (попередня датується 1994 роком - тоді її ухвалив президент Жак Ширак) велася з серпня 2007-го. Разом з тим варто зазначити, що схвалюють нову стратегію не всі: наприклад, програму Саркозі піддав критиці колишній міністр оборони Франції Ален Рішар, представник Соціалістичної партії.

Він упевнений, що її положення обумовлені не стратегією, а бюджетом. "Рішення про скорочення збройних сил не пов"язане з аналізом реальних погроз, воно викликане серйозними бюджетними проблемами, які є у країні", - наголосив Рішар.

Крім того, прогнозують, що на багатьох з тих, які підлягають скороченню, буде чекати безробіття, повідомляє Newsru.ua

Зараз ви читаєте новину «Саркозі скорочує французьку армію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути