пʼятниця, 20 червня 2008 17:19

Саміт ЄС схвалив ініціативу "східного партнерства"

Саміт ЄС схвалив ініціативу Польщі та Швеції про створення нового напряму загальної зовнішньої політики ЄС - "східного партнерства".

Про це повідомив сьогодні прем"єр-міністр головуючої в ЄС Словенії Янез Янша на підсумковій прес- конференції саміту Євросоюзу.

Ця ініціатива Стокгольма і Варшави передбачає створення спеціальної системи регіонального партнерства з Україною, Молдовою, Вірменією, Азербайджаном та Грузією. Ініціатива також залишає місце для Білорусі. Проте з нею ЄС може працювати лише на експертному рівні, оскільки в силі залишаються санкції Євросоюзу відносно Білорусії, які забороняють видачу в"їзних віз ряду вищих білоруських чиновників, включаючи президента Олександра Лукашенко.

Можливі напрями співпраці в рамках "східного партнерства" передбачають поступове спрощення візового режиму з цими країнами, відмову від торгових обмежень та енергетичну взаємодію, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Зараз ви читаєте новину «Саміт ЄС схвалив ініціативу "східного партнерства"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути