Ексклюзиви
четвер, 27 вересня 2007 14:53

Саддам Хусейн готовий був покинути Ірак за мільярд доларів

Перед вторгненням США до Іраку Саддам Хусейн нібито натякнув адміністрації Білого дому, що готовий добровільно піти з свого поста і відправитися у вигнання, якщо йому дозволять узяти з собою один мільярд доларів і всю документацію, що стосується зброї масового ураження.

Такі відомості містяться в розшифровці аудіозапису переговорів колишнього прем"єр-міністра Іспанії Хосе Марії Аснара і Джорджа Буша, опублікованою іспанською El Pais в середу, 26 вересня.

Переговори відбулися на ранчо президента США в Техасі в лютому 2003 року і були записані одним з дипломатів, присутніх на зустрічі.

Заявивши Аснару, що за гроші Саддам готовий покинути країну, Буш підкреслив, що така можливість дійсно існує. "Або його можуть просто усунути", - відзначив Буш. "У будь-якому випадку, - продовжив він, - що б не трапилося, в кінці березня ми будемо в Багдаді".

У бесіді з Аcнаром Буш також "пройшовся" по лідерах країн, які виступили різко проти вторгнення до Іраку. Кажучи про Жака Ширака, американський президент відзначив: "Він думає, що він - пан Араб". Буш також завірив Аcнара, що США вторгнуться до Іраку, навіть не дивлячись на вето в Раді безпеки ООН, і обіцяв застосувати санкції відносно країн, які не підтримають ініціативу США.

Адміністрація Білого дому поки ніяк не прокоментувала появу в El Pais розшифровки переговорів. Саддам Хусейн нікуди з Іраку не виїхав. Він був захоплений американськими військами, переданий іракським властям і страчений в грудні 2006 року. Ніяких доказів, що підтверджують наявність у Іраку зброї масового ураження і документації, яку Саддам, за словами Буша, хотів узяти з собою в посилання, виявлено не було, передає AFP.

Зараз ви читаєте новину «Саддам Хусейн готовий був покинути Ірак за мільярд доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути