Ексклюзиви
середа, 26 лютого 2020 18:14

Розслідування щодо "Роттердам+" завершилося фіаско - експерт з енергетики

Розслідування щодо "Роттердам+" завершилося фіаско - експерт з енергетики
Розслідування справи "Роттердам+" стало баластом для НАБУ та САП. Фото: unian.net

Справа "Роттердам+" стала для НАБУ та САП баластом, і вони її затягують, щоб зберегти обличчя. Про це написав член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук на своїй сторінці у Facebook, передає Obozrevatel.

"Скоріше за все, у САП розуміють, що справа "Роттердам+" вже стала баластом і лише створює та посилює і так негативний імідж антикорупційних органів. А тому йде пошук благородного і чистого виходу із ситуації. НАБУ і САП самі потрапили в яму, яку копали чи то для Вовка із НКРЕКП, чи то для працівників ДТЕК. Тепер у НАБУ і САП доведеться шукати пояснення, на які такі "розслідування" було витрачено кошти платників податків, оскільки результату розслідування проти "Роттердаму+" немає", – написав Корольчук.

На думку експерта, правоохоронці навмисно затягують розслідування, адже не мають доказів для доведення складу злочину, і в суді ця справа розсиплеться.

"Матеріали справи вже зараз показують, що навіть для застосування заходів щодо ексчленів НКРЕКП чи ДТЕК не було достатніх правових підстав. Складу злочину не доведено, а доказову базу побудовано на міфах і припущеннях", – вважає Корольчук.

Він також нагадав, що голова НАБУ Артем Ситник визнав відповідність методики розрахунку вартості вугілля за формулою "Роттердам+" міжнародним ринковим умовам, а також схожість цієї формули з нещодавно запровадженою урядом формулою для розрахунку ціни на газ "Амстердам+". Що, на думку Корольчука, мало поставити остаточну крапку в цій справі, з якої намагалися розкрутити велику корупційну історію.

"Спроба розкрутити з "Роттердаму плюс" велику і скандальну корупційну історію завершилася фіаско. І схоже, що в САП просто ще цього не зрозуміли, а тому й далі крутять платівку зі старою мелодією", – підсумував Корольчук.

Нагадаємо, раніше голова НАБУ Артем Ситник заявив, що прийнята урядом 28 січня 2020 року формула розрахунку ціни на газ із прив'язкою до його вартості на нідерландському газовому хабі TFF ("Амстердам+") є схожою з формулою визначення ціни на вугілля "Роттердам+".

Методологія розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (відома як формула "Роттердам+") була затверджена Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, 3 березня 2016 року. Відповідно до неї, вугільна складова в тарифі на електроенергію була заснована на котируваннях вугільного хабу ARA (Амстердам-Роттердам-Антверпен). З 1 липня 2019 року у зв'язку з уведенням в Україні нового ринку електроенергії дія формули "Роттердам+" припинилась.

Зараз ви читаєте новину «Розслідування щодо "Роттердам+" завершилося фіаско - експерт з енергетики». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути