неділя, 25 жовтня 2020 20:23

Розповіли про кілька варіантів реформи Національної академії наук

Розповіли про кілька варіантів реформи Національної академії наук
Максим Стріха: подальша доля Академії породжує величезну кількість питань для держави. Фото: Тарас Подолян

Треба визначитися, чим буде Національна академія наук у сучасній Україні. Де-факто була Міністерством науки. Це - пережиток СРСР.

Про це в інтерв'ю журналу "Країна" сказав фізик Максим Стріха.

"Є кілька виходів. НАН може перетворитися на загальнонаціональне наукове представництво. Тоді академіками і членами-кореспондентами повинні ставати люди не лише з установ самої Національної академії. На цей процес мають впливати всі заклади, де є наука. Зараз понад 90 відсотків членів та член-корів, себто людей із правом голосу, представляють тільки установи НАН. У польській, скажімо, тільки 30 відсотків академіків працюють безпосередньо в установах академії. Реалізувати цей сценарій буде складно. Вибори в академіки та члени-кореспонденти, що відбуваються зараз раз на три роки, є улюбленою справою нинішніх "безсмертних". Лідери академічних наукових "кланів" намагаються протягнути якомога більше своїх, щоб збільшити влив на НАН, і від цього вони так просто не відмовляться", - пояснює вчений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Влада може вирішити переломити НАН через коліно" - Стріха

За його словами, є також другий варіант.

"Маємо визнати, що Академія виступає не від усієї української науки, а лише від її власних установ. Це не буде чимось катастрофічним (Товариство Макса Планка, наприклад, представляє себе, а не всю німецьку науку). Але хто тоді координуватиме науку в державі? Міністерство має обмежені функції у цій сфері. Як це змінити - питання дискусійне. Певні механізми заклали 2015-го: створили Національну раду й вирішили, що такий координаційний орган має очолювати прем'єр-міністр. Проте з'ясувалось, що він не має на це часу й сил. А міністерство не має інституційних можливостей.

Тож подальша доля Академії породжує величезну кількість питань для держави", - додає Максим Стріха.

Повне інтерв'ю з Максимом Стріхою читайте у журналі "Країна" від 22 жовтня.

На засіданні загальних зборів НАН України 9 жовтня обрали першого віцепрезидента, віцепрезидентів і членів президії НАН України та затвердили академіків - секретарів відділень НАН. Про це в понеділок повідомила пресслужба Національної академії наук України.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли про кілька варіантів реформи Національної академії наук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути