неділя, 24 березня 2019 20:23

Розповіли, чому заводи купують російські деталі

Розповіли, чому заводи купують російські деталі
Юрій Ніколов: силовики зацікавлені у тому, щоб "Енергоатом" продовжував закуповувати "оригінальні" запчастини за завищеною в рази ціною. Фото: ГолосUA

Українські підприємства змушені закуповувати російськи деталі за завищенними цінами, які диктують монополісти під дахом СБУ.

Пише у Фейсбук журналіст-розслідувач Юрій Ніколов.

Після нападу Росії "Енергоатом" вирішив, що запчастини для дизель-генераторів, які встановлені на АЕС, можна робити і в Україні, а не купувати у ворогів. А оскільки мова йде всього лише про дизелі, які хоч і величезні, але все ж – не висока технологія, то замовили розробку креслень і поїхали українськими заводами: "Ну, шо - можете таке?"
Зрозуміло, що на заводах таке можуть - не біном Ньютона. Тому спочатку погодились.
Але слідом за енергоатомниками цими ж заводами поїхали чекісти, які порушили проти атомників справу по держзраді саме за спробу виготовлення українських копій російських деталей. Ті одразу відмовились", - пояснює журналіст.

За його словами, через кілька років "Енергоатом" самотужки довів до розуму креслення запчастин і оголосив тендер.

"На всю Україну знайшовся один львівський завод, який не побоявся прийти особисто на ці торги. Але конкуренцію йому склала "прокладка". А їй віддати перемогу на тендері - викинути гроші.
Але силовики зацікавлені у тому, щоб "Енергоатом" продовжував закуповувати "оригінальні" запчастини за завищеною в рази ціною. Українське виробництво - легко аудіюєтся, і собівартість там буде набагато нижче. Але якщо це виробництво фіктивно почати, але різко потім зупинити в силу якихось причин, наприклад обшуків, то "Енергоатом" знову таки не отримає українського і буде купувати російські деталі", - пише Юрій Ніколов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, чому ми вимушені купувати російські запчастини для війська

"Енергоатом" зніс залітну "прокладку", але їхня кінцева мета досягнута, вважає він.

"Тендер на виготовлення українського таки не відбувся через недостатню кількість учасників. А паралельно "Енергоатом" змушений проводити закупівлю тих самих ворожих запчастин у тих самих "прокладок" за тими самими цінами, які диктують монополісти під дахом СБУ", - додає журналіст.

Федеральна служба безпеки Росії перекрила всі відомі наразі схеми перевезення деталей оборонного призначення в Україну. Новітні ракети середнього радіусу дальності раніше нам вдалося зробити завдяки такому постачанню. Про це заявив генеральний прокурор України 54-річний Юрій Луценко.

Зараз ви читаєте новину «Розповіли, чому заводи купують російські деталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути