Ексклюзиви
неділя, 13 січня 2019 12:41

Розписка не обов'язкова - розвіяли міфи навколо згоди на секс

В.о. глави МОЗ Уляна Супрун розвіяла міфи навколо змін до Кримінального кодексу.

Відтепер сексуальним насильством вважатиметься також вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, не пов'язаних із проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілої особи. Раніше закон визначав сексуальне насильство як примус до статевих зносин силою або шантажем, або ж якщо особа була в безпорадному стані, пише вона у Facebook.

"Важливо, що тепер зловмисники будуть винні у тому, що вони не отримали не тільки однозначної конкретної згоди на секс, а й на будь-які принизливі дії стосовно жертви", - наголосила Супрун.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З нового року діятимуть нові правила сексу

Оновлення поняття "зґвалтування" полягає в тому, що відтепер ним вважатимуться дії сексуального характеру, що пов'язані з проникненням в тіло іншої особи з використанням геніталій або будь-якого іншого предмета, без добровільної згоди потерпілої особи.

Міфи, які з'явилися після прийняття законодавчих змін, у Facebook розвінчало Міністерство юстиції України.

Міф 1. Для добровільного сексу потрібна розписка партнера

"У законі про це не йдеться. Розписка може лише підтвердити, що на початку акту особа була на нього згодна. При цьому слід враховувати, чи не було отримано підпис під тиском. Вам достатньо отримати чітку недвозначну згоду партнера", - наголосили у Мін'юсті.

Міф 2. Згода діє на весь перебіг статевого акту

"Людина має право в будь-який момент змінити свою думку. Якщо у процесі вам сказали "ні" - залиште людину в спокої", - пояснили у відомстві.

Міф 3. Зґвалтування - це лише традиційний секс

Не зовсім. Відтепер згвалтуванням можуть вважатися будь-які дії сексуального характеру, вчинені без добровільної згоди потерпілої особи.

Міф 4. Зґвалтування в шлюбі - не злочин

Зґвалтування дружини (чоловіка), колишньої дружини (чоловіка) або іншої особи, з якою кривдник перебуває або перебував у сімейних чи близьких стосунках, навпаки обтяжує відповідальність (а це від 5 до 10 років позбавлення волі).

Міф 5. Буде складно захиститися від звинувачень у зґвалтуванні

В Україні діє презумпція невинуватості. "Довести обставини та відсутність згоди повинна сторона обвинувачення (потерпіла особа та прокурор). Доказами можуть бути показання, речові докази, документи, висновки експертів", - розповіли у міністерстві.

Автор: Facebook
  Пояснили зміни до Кримінального кодексу
Пояснили зміни до Кримінального кодексу

У Верховній Раді був зареєстрований законопроект, що пропонує посилити покарання для педофілів. У ньому пропонується радикально збільшити термін тюремного ув'язнення за згвалтування дітей: до 20 років, без верхнього мінімуму покарання (на даний момент дають від 7 до 15 років залежно від тяжкості наслідків для потерпілого).

Зараз ви читаєте новину «Розписка не обов'язкова - розвіяли міфи навколо згоди на секс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути