четвер, 12 травня 2022 08:00

Спецтема: Війна Росії проти України

Розмінування України може тривати до 10 років - ДСНС

Розмінування України може тривати до 10 років - ДСНС
ДСНС може знадобиться до 10 років, щоб прибрати міни. Фото: Генштаб ЗСУ

Після повномасштабного вторгнення Росії обсяги робіт із розмінування територій України зросли. Може знадобитися до 10 років, щоб її обстежити.

Про це заявив начальник управління організації піротехнічних робіт і гуманітарного розмінування Державної служби з надзвичайних ситуацій Олег Бондар у телемарафоні "Єдині новини", передає Gazeta.ua.

"У порівнянні з періодом до широкомасштабного вторгнення Росії обсяги робіт із розмінування територій нашої країни зросли майже вдесятеро. Загалом із початку повномасштабної війни ДСНС обстежила близько 20 тис. га території, вилучила й знешкодила понад 103 тис. мін і боєприпасів", - сказав Бондар.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Сашу розірвало снарядом. Збирали на лопату й складали" - як зараз живуть люди у знищених росіянами Мощуні та Горенці

Фахівцям ДСНС довелося витягувати й заборонені боєприпаси, які використовував ворог. Таких випадків багато.

"Застосовують реактивні системи з касетними елементами, які сильно загрожують цивільному населенню", - уточнив він.

Додав, що світова спільнота не залишає Україну наодинці з новими викликами. Багато країн відгукнулися на звернення і готові залучити свої команди до розмінування нашої землі.

Українські рятувальники показали п'ять найпідступніших ворожих боєприпасів. На п'ятому місці касетні елементи. Їх не можна чіпати.

Четверте місце - касетні боєприпаси ПФМ чи "пелюстка". Вони малі й тому непомітні. Особливо небезпечні для дітей, бо схожі на іграшку. Третє - фугасні протипіхотні міни ПМН і ПМН2 натискної дії. Мають невеликі розміри.

Друге місце - протипіхотні міни ОЗМ 72, ПОМ 2. Їх встановлюють на розтяжках. Вистрибують і вибухають, коли хтось перетинає дріт. На першому місці сучасна протипіхотна міна ПОМ 3. Має сейсмічний датчик цілі. Розпізнає кроки людини на відстані, вистрибує на висоту близько 1 м і вибухає.

Зараз ви читаєте новину «Розмінування України може тривати до 10 років - ДСНС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути