понеділок, 30 березня 2015 18:48

Росія не визнає імунітет Савченко як делегата ПАРЄ

Росія не визнає імунітет Савченко як делегата ПАРЄ

Українська льотчиця Надія Савченко, яку в Росії звинувачують у військових злочинах, не підпадає під дії імунітету Парламентською асамблеї Ради Європи за версією Слідчого комітету Росії.

Про це йдеться у відповіді Слідчого комітету Росії на клопотання адвоката Іллі Новікова.

У документі йдеться, що 15 ст. Генеральної угоди про привілеї та імунітети Ради Європи і ст. 3 Протоколу до вищезазначеного документу передбачають наділення представників ПАРЄ імунітетом від арешту і судового переслідування під час сесії ПАРЄ, засідання комітетів і підкомітетів ПАРЄ, а також під час поїздки до місця засідання й назад. Однак функціональний імунітет від юрисдикції іноземних держав поширюється на діяння, вчинені представником ПАРЄ при виконанні своїх офіційних повноважень.

Повідомляється, що з матеріалів кримінальної справи випливає, що інкриміновані Савченко злочини, а також дії правоохоронних органів щодо її затримання та обрання запобіжного заходу відбулися до набуття Савченко статусу члена ПАРЄ.

Слідчий комітет РФ вважає, що, таким чином, підстав для застосування щодо Савченко положень про наділення її імунітетом від арешту і судового переслідування немає.

Комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) з питань міграції, біженців і переміщених осіб закликав Росію звільнити українську льотчицю і депутата Надію Савченко.

Нагадаємо, що євродепутати надіслали вже 35 листів із вимогою звільнити Савченко.

Надія Савченко перебуває в російському СІЗО з літа 2014 року. У грудні вона оголосила голодування на знак протесту проти затримання. 5 березня адвокати Савченко повідомили, що вона вирішила частково призупинити голодування, яке тримала понад 80 днів. 16 березня Савченко відновила голодування.

Зараз ви читаєте новину «Росія не визнає імунітет Савченко як делегата ПАРЄ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути