вівторок, 19 січня 2021 13:45

Російський поет розповів, як став українським націоналістом

Російський поет розповів, як став українським націоналістом
Російський поет Аркадій Штипель пише українською та російською. Видав 5 поетичних збірок. Фото: Тарас Подолян

Російський поет Аркадій Штипель пише українською та російською. Видав 5 поетичних збірок. 2016-го презентував книжку "Моя маленька хрестматія" - збірку перекладів російської поезії українською.

"Дитинство і юність я провів у Дніпрі. У радянські часи там говорили специфічною російською мовою - з великою кількістю українізмів та ідишизмів. Українську я чув з дитинства - на базарі чи коли в гості приїжджали знайомі з села. Я навчався в російськомовній школі. Українську мову й літературу дітям викладали тільки з 4-го класу. Якось біля книжкової ятки почув розмову жінки сільського вигляду та хлопчика молодшого шкільного віку. Дитина просила купити книжку. Мати відповіла: "Та нашо воно тобі? Це ж українське!". З того моменту я зробився українським націоналістом", - розповів Аркадій Штипель.

"Коли я вже ходив до літературної студії, мав приятеля Юрка Завгороднього. Він був трохи старший. Навчався в будівельному інституті. Перекладав з естонської, писав вишукані вірші українською. Якось за пляшкою вина розповів, що до 14 років узагалі не чув цієї мови. Мене розібрав спортивний азарт. Я теж почав писати українською. Майже 2 роки віршував тільки нею", - додав він.

2014 року Аркадій Штипель видав у РФ збірку "Ибо небо". Один розділ написаний українською.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російська пропаганда - брехливіша за радянську - Штипель

"Продовжую писати цією мовою. Незабаром планую видати збірку. Російська мова для мене рідна, українська - двоюрідна. Зазираю до словників, навіть коли віршую російською, але коли пишу українською, роблю це частіше", - сказав поет.

Повний текст інтерв'ю з Аркадієм Штипелем читайте у свіжому випуску журналу "Країна".

В Україні з 16 січня діє закон про обслуговування українською мовою.За цей час офіс Уповноваженого із захисту державної мови отримав близько 100 звернень, повідомив мовний омбудсмен Тарас Кремінь.

Зараз ви читаєте новину «Російський поет розповів, як став українським націоналістом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути