Ексклюзиви
середа, 19 грудня 2007 16:35

Робот "да Вінчі" навчився видаляти мигдалини

Співробітники Університету Пенсільванії повідомляють про успішний експеримент по застосуванню робота "да Вінчі" в операціях на ротоглотці. У дослідженні взяли участь 27 пацієнтів з плоскокліточними і базальнокліточними карциномами піднебінних мигдалин.

Робот-хірург був забезпечений трьома маніпуляторами з хірургічними інструментами і ендоскопом, що дає збільшене тривимірне зображення операційного поля. Дії робота контролювалися за допомогою пульта дистанційного керування.

На думку дослідників, головним достоїнством "да Вінчі" є його здатність забезпечити максимальний огляд ротоглотки хворого - це особливо важливо при видаленні злоякісних пухлин, що розповсюджуються на прилеглі до ураженого органу тканини.

Безпосередньо після операції всім хворим була потрібна подача харчів через гастростому. Проте протягом 6 місяців здатність приймати їжу самостійно відновилася у 26 з 27 пацієнтів, один з учасників вибув з дослідження. Решту ускладнень включали утруднення дихання, що здійснювали тимчасової інтубації, кровотечі, судоми жувальних м"язів і змін тембру голосу.

В даний час розробники отримали ліцензії FDA на використання робота "да Вінчі" при проведенні цілого ряду ендоскопічних операцій на органах сечостатевої системи, черевній порожнині, а також в операціях на серці, повідомляє newsland.ru.

Зараз ви читаєте новину «Робот "да Вінчі" навчився видаляти мигдалини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути