четвер, 12 червня 2008 09:12

Резолюцію про імпічмент Буша направили в юркомітет

Палата представників конгресу США на засіданні в середу при 251 голосі "за" і 166 "проти" вирішила направити резолюцію про імпічмент президента Джорджа Буша для подальшого розгляду в юридичний комітет палати. Очікується, що в цьому комітеті резолюція про імпічмент буде "похована", передає РИА "Новости".

Голова юридичного комітету конгресмен-демократ Джон Коньєрс поки ніяк не прокоментував рішення палати і не повідомив, чи буде очолюваний ним комітет розглядати цей документ.

Напередодні від імені спікера палати представників американського конгресу демократки Ненсі Пелосі її прес-секретар Надім Елшамі заявив, що конгрес не підтримає резолюцію про імпічмент.

"Спікер Пелосі... вважає, що імпічмент приведе до розбіжностей і зіткнень, відверне конгрес від зусиль з вироблення нового курсу для американських сімей і приречений зрештою на провал", - відзначив Елшамі в заяві, поширеній американськими ЗМІ.

Проти резолюції виступив і лідер республіканців в палаті представників конгресмена Джон Боннер, який вважає цей документ "абсурдним прикладом невірних пріоритетів у демократів", повідомив журналістам прес-секретар Боннера Майкл Стіл. А сам президент США і прес-служба Білого дому взагалі не коментували появу резолюції про імпічмент.

Внесену в понеділок і повторно зачитану в ніч проти середи резолюцію про імпічмент Буша, автором якої виступив відомий конгресмен-демократ і колишній кандидат в президенти США Денніс Кусиніч, підтримав публічно поки лише ще один член палати - голова підкомітету з країн Європи, конгресмен-демократ Роберт Векслер.

У поширеній у Вашингтоні заяві він вимагав від конгресу "захистити конституцію" і піддати президента США імпічменту за "безпрецедентне перевищення влади".

В середу після півночі за вашингтонським часом в палаті представників було закінчено повторне читання повного тексту резолюції з вимогою про імпічмент Буша. Голосування по цьому документу, як очікується, відбудеться в середу вдень на наступному засіданні палати.

Раніше Кусиніч вже зачитав один раз повністю весь текст внесеного ним документа, витративши на це 4 години 39 хвилин. А повторне читання цього документа зайняло тільки 3 години 45 хвилин, оскільки резолюцію про імпічмент, змінюючи кожну годину один одного, зачитували вголос по черзі четверо "клерків" - секретарів палати.

Після того, як повторне читання резолюції було завершено, конгресмен Кусиніч вніс пропозицію про передачу документа для подальшого розгляду в юридичний комітет палати. Присутні на засіданні декілька конгресменів усним голосуванням не підтримали цю пропозицію, але Кусиніч, вказавши на "відсутність кворуму", добився анулювання голосування і перенесення свого питання на інший час.

У поширеному у вівторок у Вашингтоні заяві конгресмен Кусиніч пояснив необхідність зачитування повного тексту резолюції двічі тим, що, на його думку, "членам конгресу необхідно мати можливість для ретельного прочитання статей імпічменту і вивчення документації".

Проект резолюції, що Кусиніч вніс увечері в понеділок на засіданні палати представників, вимагає піддати Буша імпічменту з 35 пунктів. При цьому Кусиніч повідомив журналістів, що спочатку підготував 60 пунктів звинувачень, але потім скоротив їх число майже удвічі, залишивши тільки, за його словами, "найбільш сильні".

Кусиніч стверджує, що "президент перевищив повноваження своєї влади, порушив закон і обдурив американський народ". "У очах всього світу президент зробив Сполучені Штати, що колись були прикладом пошани прав людини і верховенства закону, державою, в якій міжнародні закони не поважаються і не дотримуються", - заявив конгресмен, зачитуючи напередодні свій документ.

Резолюція починається з заяви про необхідність внесення палатою представників в сенат конгресу США відповідних "статей імпічменту". "Президент Джордж Буш повинен бути підданий імпічменту за серйозні злочини і порушення, і нижченаведені статті імпічменту повинні бути передані в сенат США", - мовиться в документі.

Звинувачення, що Кусиніч висунув проти Буша, викладені з "статтях імпічменту" і грунтуються на відомих фактах про дії адміністрації президента США, що піддавалися вже раніше критиці в американському суспільстві і ЗМІ.

У першій статті конгресмен звинуватив Буша в тому, що президент США разом з головою Пентагону здійснив "секретну пропагандистську кампанію для штучного обгрунтування необхідності війни з Іраком". У другій статті Кусиніч звинуватив Буша в тому, що голова Білого дому "для штучного обгрунтування війни ввів в оману американський народ і членів конгресу, переконуючи їх, що Ірак мав в своєму розпорядженні зброю масового знищення".

Минулого року конгресмен так само вніс до палати представників резолюцію про імпічмент віце-президента США Річарда Чейні, що процедурним рішенням була передана в юридичний комітет палати. Її розгляд до цих пір не включено навіть в попередній графік роботи комітету, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Резолюцію про імпічмент Буша направили в юркомітет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути