четвер, 15 травня 2008 11:30

Рекорд року: полотно Бекона продано за 86 млн дол

"Триптих 1976" Френсіса Бекона продано на торгах "Сотбіс" в Нью-Йорку в середу за 86 мільйонів 281 тисячу доларів, оголосив під аплодисменти віце-президент торгового дому Тобіас Мейєр. Це стало ціновим рекордом не тільки на роботи одного з найдорожчих художників, але і для всього арт-ринку року.

Попередня оцінка триптиха складала 70 мільйонів доларів. Депресивно-філософський триптих, дбайливо укритий склом, розміщено в невеликій окремій залі, він зайняв цілу стіну. В основі триптиха, написаного в Парижі, - старогрецький міфологічний сюжет про переслідування Ореста фуріями. Проте замість міфічного героя художник зобразив самого себе і власні муки.

Нетрадиційна орієнтація Бекона, який народився на початку минулого століття, зробила його багато в чому ізгоєм сім"ї та суспільства, не дивлячись на пізній успіх та славу. Сюрреалістичні трагедії Бекона зачаровують сучасників, хоча сам Бекон зараховував себе до класичних реалістів. "Ніщо не може бути жахливішим, ніж саме життя", - вважав цей геній сучасного мистецтва.

До цього ціновий рекорд на живопис Бекона було встановлено в Нью-Йорку в березні 2007 року, коли "Вчення папи Інокентія Х" за мотивами картини Дієго Веласкеса було продано за 52,7 мільйона доларів. Практично за стільки ж "пішов" триптих 1974-1977 років на лондонському аукціоні "Крістіс" в лютому цього року.

Найдорожчою роботою ХХ століття залишається "Хлопчик з трубкою" Пабло Пікассо, проданий за 104 мільйона доларів, повідомляє РИА "Новости".

Зараз ви читаєте новину «Рекорд року: полотно Бекона продано за 86 млн дол». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути