Ексклюзиви
середа, 15 серпня 2007 20:50

Рейтинг кращих університетів світу

Перші три місця зайняли американські університети, відповідно Гарвард, Стенфорд і Каліфорнія-Берклі, четверте - британський Кембрідж (Оксфорд - тільки десяте). Більше половини вузів, що увійшли до сотні, - університети США. Друге місце по кількість вузів в сотні кращих займає Великобританія, третє ділять Німеччина і Японія. Також в сотню входять університети Австралії, Данії, Ізраїлю, Канади, Нідерландів, Норвегії, Фінляндії, Швейцарії, Швеції.

Цього року університет Цзяо Тун вперше опублікував не тільки рейтинг вузів за загальною оцінкою, але і п"ять окремих рейтингів по різних областях науки: природні науки і математика, технології і комп"ютерні науки, науки про життя і землеробство, медицина і фармацевтика, соціальні науки.

Університет Цзяо Тун публікує свій рейтинг з 2003 року. Спочатку дослідників цікавило лише співвідношення рівнів китайських вузів з провідними вузами світу, проте отримані ними результати викликали великий інтерес наукового співтовариства по всьому світу і тепер оновлюються щорічно.

Рейтинг влаштований досить просто. Оцінка вузу складається з декількох показників: якість освіти (кількість випускників, що отримали Нобелівську або Філдсовськую премію), рівень співробітників (кількість співробітників, що отримали Нобелівську або Філдсовськую премію і кількість співробітників, що мають високий індекс цитованості), рівень досліджень (кількість статей в провідних наукових журналах), розмір вузу.

Рейтингу Цзяо Тун часто дорікають в необ"єктивності. Зокрема, в нім дуже велику вагу мають природні і точні науки, а соціальні і гуманітарні оцінюються неадекватно. Крім того, рейтинг сильно орієнтований на західні стандарти. Втім, китайські дослідники визнають недосконалість своєї системи і пояснюють, що об"єктивне точне оцінювання вузів різних країн по єдиних критеріях - практично нездійсненне завдання, повідомляє Лента.ру.


Зараз ви читаєте новину «Рейтинг кращих університетів світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути