30 вересня та 1 жовтня у Києві вп'яте, пройшов фестиваль веганської культури Kyiv Vegan Boom 5.
На фестивалі працював великий веган-маркет та фудкорт. Тут можна було спробувати і придбати найрізноманітніші веганські смаколики - від пастили, фруктових чіпсів, конопляного і макового молока - до сейтану. Сейтан називають веганським м'ясом. Виготовляють його з пшеничного тіста шляхом вимивання крохмалю водою. Веганська кухня - це далеко не скупа зелень і корінці, як вважає досі багато хто. Вона смачна, калорійна і різноманітна.
- Більше десяти років не їм м'яса, п'ять з них - повністю веганське харчування, 100% рослинний раціон, - ділиться досвідом співорганізатор фестивалю Наталя Шевчук. - При цьому їсти люблю ситно, калорійно, і гора трави на тарілці -- це аж ніяк не мій раціон. Люблю нутові котлетки, соєві стейки, сир тофу. Особлива любов -- ковбаса із сейтану. Сейтан -- це продукт із пшеничного білка. У 100 грамах ковбаси із сейтану близько 25 грамів протеїну, а це більше ніж, наприклад, у ковбасі з курячого м'яса. Різниця тільки в тому, що м'ясі ковбаси ВООЗ віднесла до списку "Групи 1" – найбільш небезпечних канцерогенів, які критично підвищують ризик виникнення раку, а сейтанові ковбаси можна їсти скільки заманеться. До того ж нікого не потрібно вбивати.
Етичний до природи спосіб життя - це не лише веганське харчування, а споживання екологічно чистих засобів гігієни й одягу, виробництво яких не завдає шкоди довкіллю. Підібрати деякі для себе можна було й на фестивалі Kyiv Vegan Boom 5.
Музичну сцену представили альтернативні та інді-гурти: Oy Sound System, Indytronics, Roll Models, Cherry-merry, закривав фестиваль Dj Tapolsky. Освітня програма зібрала науковців та практиків: лікарів, дієтологів, екологів та медійників.
Коментарі