середа, 30 липня 2008 08:06

Радована Караджіча відправили до Гааги

Радована Караджіча відправили до Гааги

У ніч на середу колишнього лідера боснійських сербів Радована Караджіча було екстрадовано з Бєлграда до Гааги, щоб стати перед Міжнародним трибуналом по колишній Югославії (МТКЮ), повідомляють сербські ЗМІ.

Близько 3:45 за місцевим часом (4:45 за київським) з воріт Окружного суду, де Караджіч перебував з 21 липня 2008 року після арешту, виїхав кортеж автомобілів. У одному з них, стверджують сербські джерела, знаходиться Караджіч.

Видача Караджіча була здійснена з санкції міністра юстиції Сербії Снєжани Маловіч відповідно до сербського закону про співпрацю з МТКЮ, додає агентство France Presse. Коментарів в Міністерстві юстиції Сербії агентству отримати не вдалося.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що передача Караджіча під юрисдикцію Гаагського трибуналу пройде в умовах підвищеної секретності, без залучення уваги ЗМІ та прихильників колишнього лідера боснійських сербів. Джерело агентства Reuters в сербських спецслужбах розповіло, що будуть використані всі можливі засоби для відвернення уваги, такі як обманні автокортежі, таємні виходи, замасковані автомобілі тощо. "Тільки десять осіб в Сербії знатимуть, коли і як це відбудеться", - стверджувало джерело.

Караджіч мав намір оспорювати своє затримання. Незадовго до півночі п"ятниці, крайнього терміну подачі апеляції, адвокат Светозар Вуячич відправив поштою текст скарги, яку повинен був розглянути Сербський суд по військових злочинах. Тим часом сам адвокат висловлював упевненість, що Караджіча передадуть МТКЮ ще до вівторка.

Колишній президент Республіки Сербської звинувачується у військових злочинах і злочинах проти людства, здійснених під час боснійської війни 1992-1995 років, зокрема, в геноциді мусульман в анклаві Сребреніца, повідомляє Lenta.ru.

Зараз ви читаєте новину «Радована Караджіча відправили до Гааги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути