четвер, 20 березня 2008 08:50

"Вторгнення США відкрило для Іраку еру свободи і надій"

 Військове вторгнення США до Іраку поклало край тиранії режиму Саддама Хусейна, відкривши еру свободи і надій у цій країні, заявив іракський президент Джаляль Талабані, що діяв, з нагоди п"ятиріччя початку війни в Іраку.

"Скинуто жорстокий режим диктатора, який правив десятиліття", - йдеться у заяві Талабані, опублікованій на президентському сайті.

За його словами, за часів правління Хусейна в"язниці були заповнені невинними людьми, яких піддавали тортурам. Талабані нагадав, що при колишньому режимі були відсутні будь-які політичні свободи. "Весь Ірак підкорявся диктаторові і його прибічникам", - наголосив Талабані.

Тепер, навпаки, іракський народ користується демократичними правами і свободами, зокрема правом обирати. "Вільні громадяни Іраку вибрали депутатів Національної асамблеї, яка, у свою чергу, прийняла постійну конституцію країни", - відзначив Талабані.

Він визнав, що на шляху до процвітання є немало перешкод. "Це тероризм і насильство, корупція, яка є дуже небезпечним захворюванням", - сказав іракський президент.

Талабані завірив, що політичне керівництво країни приймає необхідні заходи для досягнення стабільності в країні. "Я упевнений, що той шлях, на який країна встала п"ять років тому, приведе нас до національної єдності", - заявив іракський президент.

Далеко не всі в Іраку розділяють точку зору Талабані. На думку Асоціації улемів Іраку, найбільшої організації іракських сунітів, ситуація у країні близька до катастрофічної.

"Ірак став найнебезпечнішою країною у світі", - йдеться у заяві, опублікованій на сайті асоціації.

На думку авторитетної організації, щодня життя іракських громадян наражається на небезпеку, найчастіше, навмисно. У більшості іракських сімей є потерпілі від іноземної окупації, зокрема убиті, поранені і ув"язнені. Значна частина іракців позбавлена нормального доступу до питної води, цілі райони залишаються без електрики, відсутня нормальна медична допомога, йдеться у заяві.

Всі ці біди, на думку іракських улемів, стали наслідком іноземної окупації, "покінчити з якою можна тільки силою".

В четвер, 20 березня, минає п"ять років з початку воєнної операції в Іраку, у результаті якої був повалений режим Саддама Хусейна. З того часу жертвами збройних зіткнень і терористичних атак в Іраку стали, щонайменше, 80 тисяч осіб, повідомляє РІА "Новости"

Зараз ви читаєте новину «"Вторгнення США відкрило для Іраку еру свободи і надій"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути