Ексклюзиви
середа, 09 січня 2008 10:02

"США вважають Іран найбільшою загрозою для Близького Сходу"

Держсекретар США Кондоліза Райс назвала Іран найсерйознішою загрозою Близькому Сходу і пообіцяла підтримку Вашингтона своїм союзникам у регіоні. Глава американського зовнішньополітичного відомства дала інтерв"ю ізраїльському інтернет-ресурсу "Уай-нет" і англомовній газеті "Джерузалем пост" напередодні візиту до Ізраїлю президента США Джорджа Буша, що почався в середу.

"Іран – це найбільша загроза тому Близькому Сходу, який ми всі хочемо бачити. Іран підтримує тероризм в Іраку, Лівані та на палестинських територіях. У нього є ядерні амбіції, і він продовжує дестабілізувати крихкі демократії", – цитує "Уай-нет" слова Райс.

"Світ зробить дуже велику помилку, якщо визнає, що Іран більше не становить небезпеки", – заявила держсекретар, яка супроводжуватиме Буша в ході восьмиденного турне країнами Близького Сходу.

За словами Райс, нещодавню доповідь американської розвідки, яка по суті зняла з Ірану звинувачення в розробці ядерної зброї, не слід сприймати як привід для припинення міжнародного тиску на іранський режим.

"У доповіді немає нічого, що б говорило про те, що Іран не небезпечний. Вона торкається лише однієї з трьох складових ядерної програми – розробки зброї", – сказала держсекретар.

"Збагачення (уранового палива) та інші процеси, які можуть привести Іран до виробництва матеріалів, що розщеплюються, тривають. Тривають і спроби створити балістичні ракети зі ще більшим радіусом дії", – додала вона.

Відмову Ірану від робіт над ядерною зброєю Райс називає прямим наслідком тиску з боку світової спільноти. "І це підказує мені, що ми хочемо продовжити міжнародний тиск", – сказала вона.

Держсекретар підтвердила вірність Сполучених Штатів зобов"язанням перед союзниками на Близькому Сході, ключову роль серед яких і надалі грає Ізраїль.

"Ми беремо участь у забезпеченні безпеки та оборони Ізраїлю. Те саме стосується і наших союзників у Перській затоці, з якими ми впродовж десятиліть підтримуємо відносини у сфері безпеки. США ставляться до цих зобов"язань дуже серйозно", – сказала Райс, повідомляє РИА Новости.

Зараз ви читаєте новину «"США вважають Іран найбільшою загрозою для Близького Сходу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути