Ексклюзиви
середа, 09 квітня 2008 15:59

"Президент ХК "Київміськбуд" спішно шукає адвокатів з кримінального права"

Джерела в Генеральній прокуратурі повідомляють, що найближчим часом буде закінчено формування слідчої бригади в рамках так званої "справи Петра Шилюка" і проведено комплекс оперативно-слідчих дій по ряду підприємств, що входять в холдингову компанію "Київміськбуд". Криміналісти вважають, що в ХК "Київміськбуд" вже знають про порушення кримінальної справи і тому спішно намагаються знищити або хоч би переробити документи, які кидають тінь на топ-менеджмент компанії.

Нагадаємо, що нинішній голова правління і президент ХК "Київміськбуд", 80% акцій якої належать київській територіальній общині, вже розглядався як потенційний фігурант однієї кримінальної справи. Так, ще у вересні 2006 року увагу слідчих органів привернула робота Петра Шилюка на посаді генерального директора ВАТ "Домобудівний комбінат N4" і особливо ті моменти, які стосувалися розмивання "комунальної частки" в спільному акціонерному капіталі компанії.

Раніше 30% акцій у ВАТ "ДБК-4", генеральним директором якого Шилюк пропрацював з 1997 по 2006 рік, належали якраз ХК "Київміськбуд" і дозволяли вельми активно впливати на оперативний менеджмент компанії.

"ДБК-4" - найбільш цінний асоційований член холдингової компанії, який забезпечувався не тільки передовими технікою і технологіями, але і найбільш смачними замовленнями в першочерговому порядку, а тому виконував левову частку міського будівництва під торговою маркою "Київміськбуд".

На початку 2003 року серед топ-менеджмента самої ХК і серед топ-менеджера її дочірніх і асоційованих складових з"явилася думка про розмивання комунальних доль і подальшої безвідплатної передачі перспективних виробничих активів у приватне користування самого топ-менеджмента. Наймані топ-менеджери отримували у володіння не тільки чужу власність, але також і вагому частку вельми перспективного і грошового ринку житлового будівництва. Напередодні, як з"ясується зовсім скоро, будівельного буму. Знали про це все в "Київміськбуді", у тому числі і Петро Шилюк.

У результаті маніпуляцій вже в квітні 2005 року ряд акціонерів ДБК-4, найбільшими з яких були юридичні особи, близькі до Петра Шилюка (до речі, сам Шилюк на той час вже обзавівся контрольним пакетом акцій ДБК, використовуючи подібні схеми), ухвалили рішення про приєднання до ДБК якогось ТОВ "Дослідницько-експериментальний завод пінобетонних виробів" із статутним фондом в 15 млн гривень. В результаті статутний фонд самого ДБК-4 повинен був вирости у два рази (до 30 млн гривень), а долі всіх його акціонерів, і перш за все, ХК "Київміськбуд", пропорційно зменшитися. Це іменується як "привласнення чужого майна".

Але і на цьому Шилюк не зупинився і щоб виключити надалі будь-які непередбаченості (хіба мало хто міг викупити допемісію акцій ДБК), в проспекті емісії було жорстко прописано, що "правом викупу додатково емітованих акцій комбінату володітимуть виключно власники заводу пінобетонних виробів" - довірені особи Шилюка. В результаті маніпуляції частка "Київміськбуду" в ДБК-4 впала з 30 до 15%.

Але в 2006 році "справу Шилюка" вдалося прикрити. Говорять, що гроші. Дехто міг добре заробити на тому, що закрив очі на дії Шилюка. Ще одна причина, - якраз у той час, закінчилися чергові вибори у Верховну раду, в результаті яких Володимир Поляченко, президент ХК "Київміськбуду", пересів в депутатське крісло. Також сам Шилюк несподівано для багатьох став головою правління і президентом ХК "Київміськбуд" і, природно, "мама" (ХК) тут же забула про всі свої претензії до умовної "дочки". Ніхто нічого не розмивав і ніхто не крав комунальну власність. А призначення Шилюка, очевидно, було черговою змовою топ-менеджмента компанії, яка хотіла застрахувати себе від всяких ревізій і подальших слідчих дій.

Може бути афера з розмиванням комунального пакету акцій і зійшла б Шилюку з рук, коли б не його бажання здійснити ряд подібних афер в інших "дочках" Київміськбуду, посилено демонстроване сьогодні. Створюється враження, що президент ХК, який поки що діє, намагається максимально швидко перевести залишки власності своїх довірених осіб, після чого залишити "маму" ні з чим.

Джерело в Генеральній прокуратурі з цього приводу сказало наступне: "вилучення документів в ДБК-4 і ряду інших компаній можна проводити хоч завтра - відповідних матеріалів, щоб отримати санкцію, достатньо. Суперечка зараз йде тільки про те, по якій статті порушувати справу. Можливо, що він може йти відразу по двох розділах Кримінального кодексу. Стаття 209: легалізація (відмівання) доходів, одержаних злочинним шляхом. Стаття 223: порушення порядку випуску (емісії) та обігу цінних паперів. Стаття 233: незаконна приватизація державного, комунального майна. Тільки по цьому розділу Шилюку "світить" від трьох до п"яти років з конфіскацією. Але є і другий розділ Кодексу, що описує діяння цього пана. Стаття 364: зловживання владою або службовім становищем. Стаття 365: перевищення владі або службових повноважень. А це також виправні роботи на два-три роки або позбавлення волі на строк до п"яти років.

Залишається додати, що дорогим київським адвокатам, які спеціалізуються на кримінальному праві і на захисті суб"єктів, які скоїли зухвалі економічні злочини, вже можна починати боротьбу за перспективного клієнта.

"Газета по-українськи"

Зараз ви читаєте новину «"Президент ХК "Київміськбуд" спішно шукає адвокатів з кримінального права"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути