понеділок, 02 квітня 2007 13:56

"Новий" Коран заборонить чоловікам бити своїх дружин

Новий переклад Корану, виконаний професором Лалі Бахтіяр, американською мусульманкою, викликав на перекладачку гнів ісламських фундаменталістів, пише сьогодні британська The Times.

Обурення викликала сура 4, вірш 34. Цей текст зазвичай перекладається так: "Чоловіки – опікуни своїх дружин, оскільки Аллах дав одним людям перевагу перед іншими... Добродійні жінки зраджені... і зберігають честь, яку Аллах велів берегти. А тих дружин, у вірності яких ви не впевнені, перестерігайте, уникайте їх на подружньому ложі і, зрештою, побивайте".

68-річна Лалі Бахтіяр упевнено заявляє, що будь-хто, хто розуміє цей вірш як дозвіл застосовувати фізичне покарання, вільно або мимоволі обмовляє іслам. Ключове слово цього вірша, "дараба", має в арабській мові близько 25 значень, серед яких: "удар", "бич", "домашня тварина" та інші. Проте переважну більшість перекладачів використовує дієслово "бити".

Сім"я Бахтіяр не приховує, що побоюється за безпеку Лалі, проте професор вважає, що тільки Аллах може вирішити, чи повинна вона понести покарання за свої переконання. Перу професора належить більше 30 досліджень на тему ісламу. У своєму перекладі Корану англійською мовою, над якою вона працювала протягом семи років, Бахтіяр допустила цілий ряд "вільностей": наприклад, замінила слово "Аллах" на слово "Бог" і викреслила визначення "невірний".

Новий переклад вийде у світ 10 квітня, але вже сьогодні він викликає активні дискусії: пристрасті киплять на телебаченні та в Інтернеті. Багато представників ісламських кіл обурені й тим, що професор Бахтіяр не має класичної арабської освіти, оскільки перейшла в іслам з християнства, передає Инопресса.

Зараз ви читаєте новину «"Новий" Коран заборонить чоловікам бити своїх дружин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути