понеділок, 25 лютого 2008 14:05

"Королева Єлизавета 2" вирушила в останнє плавання (ФОТО)

Легендарний лайнер "Queen Elisabeth 2" незабаром забуде про відкрите море і стане розкішним плавучим готелем. Судно водотоннажністю 70 000 т, спущене на воду у присутності самої Королеви в 1967 році, продано компанії "Dubai World".

Після деякої реставрації, за мету якої ставиться максимально точно відобразити первинний екстер"єр та інтер"єр корабля, намічається низка урочистих заходів.

"Королева Єлизавета 2" була побудована на верфі компанії "John Brown", розташованої в Шотландії на військово-морській базі Її Величності, і вперше вийшла в море в 1969 році. Цей круїзний лайнер прослужив довше за решту всіх кораблів, випущених за 168 років історії лінії "Cunard". Він був флагманом компанії аж до 2004 року, коли його змінила "Королева Мері 2" водотоннажністю 150 тис. т, але і після цього "QЕ2" залишався в строю.

З 1969 року "Королева Єлизавета 2" побувала в 25 кругосвітніх подорожах, перетинала Атлантику більше 800 разів, подарувавши незабутні враження своїм 2,5 мільйонам пасажирів. У 1982, під час Фолклендського конфлікту "QЕ2" використовувався як військовий транспорт. Судно лягло на курс 12 травня того року і благополучно повернулося в Саутгемптон 11 липня.

Обидва кораблі "QЕ2" і "QМ2" є наступниками інших знаменитих суден лінії "Cunard" - "Queen Mary" і "Queen Elizabeth". "Королева Мері", що вперше вийшла в море в 1936 році, пішла на спокій в 1967, і зараз це плавучий готель і музей на Лонг Біч (Каліфорнія). А перша "Королева Єлизавета" була в строю з 1940 по 1968 рік, коли на ній сталася пожежа. У 1975 році знаменитий корабель був перетворений на купу металобрухту в гавані Гонконгу. Газета по-українськи.

Фото: Reuters.

Зараз ви читаєте новину «"Королева Єлизавета 2" вирушила в останнє плавання (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути