пʼятниця, 14 грудня 2007 12:10

"Ізраїльський ядерний потенціал несе загрозу безпеці на Близькому Сході"

 Ізраїльський ядерний потенціал несе загрозу безпеці на Близькому Сході, вважає міністр закордонних справ Єгипту Ахмед Абуль Гейт.

У інтерв"ю "Интерфаксу" він нагадав, що президент Єгипту Хосні Мубарак виступив з ініціативою звільнити Близький Схід від всіх видів зброї масового знищення і, перш за все, від ядерної зброї.

"Немає сумніву в тому, що ця ініціатива придбала велику важливість у світлі розвитку іранської кризи. Прийшов час, щоб міжнародне співтовариство виконало свої зобов"язання і зробило необхідні практичні кроки по реалізації цієї ініціативи, а також приділило достатню увагу питанню ізраїльського ядерного потенціалу, оскільки він є загрозою стабільності і безпеці на Близькому Сході", - заявив міністр.

Стосуючись іранської ядерної програми, глава МЗС Єгипту сказав, що в Каїрі з великою увагою спостерігають за розвитком ситуації навколо іранської ядерної програми. "У Єгипту є позиція щодо проблеми нерозповсюдження зброї масового знищення: ми не згодні з існуванням нових ядерних сил в регіоні".

"Водночас, - наголосив  він, - важливо не порушувати право держави на використання ядерної енергії в мирних цілях, оскільки це право є у всіх країн-членів Договору про нерозповсюдження ядерної зброї. Проте важливо, щоб ядерна діяльність здійснювалася відповідно до угоди з МАГАТЕ про гарантії і цілком знаходилася під контролем агентства".

Абуль Гейт нагадав, що Єгипет висловив свою зацікавленість у врегулюванні іранського питання політико-дипломатичним шляхом. "Хочу підтвердити, що Єгипет довіряє МАГАТЕ і надає велике значення тій ролі, яку воно відіграє у врегулюванні ситуації навколо ядерної програми Ірану. Єгипет сподівається, що Іран продовжить співробітництво з агентством, щоб врегулювати всі невирішені питання", - сказав міністр.

Зараз ви читаєте новину «"Ізраїльський ядерний потенціал несе загрозу безпеці на Близькому Сході"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути