Ексклюзиви
субота, 10 травня 2008 14:31

"Хезбола" звільнила західний Бейрут: жителі з обережністю виходять на вулиці

Бойовики ліванського шиїтського угрупування "Хезбола" залишили вулиці західного Бейрута, населеного переважно мусульманами.

Це відбулося після трьох днів збройних зіткнень між членами угрупування і лояльними владі силами, які забрали життя 18 людей, в основному мирних жителів.

Місцеві жителі починають помалу з обережністю виходити на вулиці.

Раніше державний секретар США Кондоліза Райс звинуватила Іран і Сирію в підбурюванні угрупування "Хезбола" до озброєної боротьби проти уряду Лівану.

Райс заявила, що "Хезбола" намагається зберегти свою "державу в державі".

Адміністрація США збирається проконсультуватися з приводу ситуації в Лівані з Радою Безпеки і іншими близькосхідними країнами.

Держсекретар США Кондоліза Райс заявила, що Вашингтон підтримає "ліванський уряд і мирних жителів Лівану" в цій кризовій ситуації.

Президент Буш повинен зустрітися з прем"єр-міністром Фуадом Синьйорою наступного тижня в Єгипті.

Міністр закордонних справ Франції Бернар Кушенр заявив, що дії "Хезболи" рівносильні військовому перевороту.

Правляча коаліція Лівану, що спирається на підтримку Заходу, назвала озброєне протистояння в Бейруті "переворотом", мета якого - відновити політичний вплив сірійських і іранських прихильників шиїтського угрупування.

"Озброєний кривавий переворот ставить за мету повернути Сирію в Ліван і розширити вплив Ірану до Середземномор"я", - мовиться в заяві правлячій коаліції.

Опозиція, у свою чергу, попереджає, що "Хезбола" контролюватиме підступи до Бейрута, поки не вирішиться політична криза.

В той же час президент Сирії Башар Асад оголосив, що політична криза в Лівані - внутрішня справа країни, і закликав вирішити його шляхом діалогу. Сирія впродовж багатьох років робила вирішальний вплив на те, що відбувається в Лівані, і досі є одним із найважливіших чинників, що забезпечують вплив "Хезболи".

Саудівська Аравія закликала до проведення надзвичайної зустрічі міністрів закордонних справ арабських країн для обговорення кризи, а Рада безпеки ООН - до перемир"я, підкресливши, що нинішні зіткнення загрожують громадянською війною.

Зіткнення спровокувало рішення уряду в понеділок закрити телекомунікаційну мережу, підконтрольну "Хезболі".

Уже в п"ятницю бойовики угрупування вивели з ефіру проурядовий телеканал, власником якого є Саад Харірі, син убитого в 2005 році колишнього прем"єр-міністра Лівану і один з лідерів нинішнього коаліційного уряду країни, очолюваного Фуадом Синьйорою.

Після того, як бойовики узяли станцію в облогу і змусили співробітників покинути будівлю, сюди підтяглися солдати урядової армії, яким вдалося домовитися з бойовиками "Хезболи" про те, що контроль над приміщеннями переходить в руки військових, але в ефір телеканал виходити поки не буде, повідомляє Би-Би-Си.

Зараз ви читаєте новину «"Хезбола" звільнила західний Бейрут: жителі з обережністю виходять на вулиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути