Ексклюзиви
вівторок, 18 грудня 2007 13:15

"Газпром" почав видобуток на одному з найбільших родовищ газу

"Газпром" офіційно запустив у промислову експлуатацію Південно-російське газонафтове родовище, розташоване в Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Видобуток на Південно-російському родовищі, яке є ресурсною базою для майбутнього Північно-європейського газопроводу, почався ще в жовтні. У заході, який відбувся в московському офісі "Газпрому" через телеміст з Ямало-Ненецьким автономним округом, взяли участь перший віце-прем"єр Дмитро Медведєв, голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, віце-президент BASF Еггерт Фошерау, міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер.

Ліцензією на розробку родовища володіє компанія "Севернефтегазпром", основним акціонером якої є "Газпром", а 25 відсотками акцій володіє німецький хімічний концерн BASF. При цьому "Газпром" збільшив частку в німецькій газовій компанії Wingas, що належить BASF, і став учасником двох концесій у Лівії.

Зараз переговори про входження в проект веде німецький енергетичний концерн E.ON, але вони ще не закінчені. При цьому E.ON претендував на частку в Південно-російському набагато раніше, ніж BASF.

Південно-російське родовище відкрите 1969 року. Його запаси природного газу перевищують 600 мільярдів кубометрів. У четвертому кварталі 2007 року на родовищі планується видобути 1,4 мільярда кубометрів газу. Вихід на проектну потужність у 25 мільярдів кубометрів газу очікується 2009 року.

Nord Stream – спільний проект будівництва газопроводу дном балтійського моря – "Газпрому", нідерландської компанії Gasunie і німецьких BASF і E.ON. Газопровід прокладуть від російського Виборга до німецького Грейфсвальда. Загальна протяжність труби становитиме близько 3 тисяч кілометрів, повідомляє "Інтерфакс".

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" почав видобуток на одному з найбільших родовищ газу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути