Ексклюзиви
понеділок, 17 березня 2008 09:53

Протести у Тибеті охопили ще три китайські провінції

Акції протесту проти китайської окупації у Тибеті у неділю, 16 березня, поширилися ще на три провінції, повідомляє Associated Press.

За інформацією агентства, масові демонстрації пройшли у провінціях Сичуань, Цинхай і Ганьсу. У зв"язку з акціями протесту китайська влада були змушена мобілізувати служби безпеки у західній частині країни. Поліцейські закликали  представників іноземних ЗМІ залишити територію провінцій "заради їх власної безпеки".

Тим часом у Лхасі поліція почала обшукувати будівлі, оскільки закінчився термін ультиматуму, висунутого владою Китаю повсталому Тибету. Протестуючим пропонували здатися в обмін на "поблажливість". Ніяка інформація про ченців, що здалися, поки не надходила.

Нагадаємо, що безлади у Лхасі почалися 11 березня. Приводом для їх початку послужили демонстрації буддійських ченців, приурочені до 49-ї річниці повстання Тибету проти Народно-визвольної армії Китаю (НВАК). Намагаючись узяти ситуацію під контроль, китайська влада вивела на вулиці посилені наряди поліції. Увечері 14 березня безлади у Лхасі припинилися.

Китайська сторона заявляла, що за безладами у Лхасі стоїть Далай-лама, проте той повністю заперечує свою причетність до останніх подій у Тибеті. Далай-лама також звернувся до Китаю з проханням припинити використання сили і розпочати діалог з корінним Тибетом.

За інформацією китайської влади, у ході безладів загинули 16 осіб і кілька десятків отримали поранення. При цьому вони стверджують, що співробітники служб безпеки не відкривали стрілянину по ченцях. Водночас уряд Тибету у вигнанні заявляє, що число загиблих становить щонайменше 80 осіб, повідомляє Lenta.ru.
Зараз ви читаєте новину «Протести у Тибеті охопили ще три китайські провінції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути