середа, 07 травня 2008 18:37

Пропало три тонни риби

Автор: фото: Володимир ЧЕРНОВ
  Сумчанин Володимир Стещенко тримає мертву рибину, яку витяг із води на Голубих озерах. Чоловік каже, що товстолобик важить не менше 20 кілограмів
Сумчанин Володимир Стещенко тримає мертву рибину, яку витяг із води на Голубих озерах. Чоловік каже, що товстолобик важить не менше 20 кілограмів

На Голубих озерах поблизу Сум гине риба. Мертві карасі, щуки, товстолобики почали спливати на поверхню 12 квітня.

Голубі озера — це комплекс з"єднаних ставків. Глибина подекуди сягає 8-10 м. З"явилися вони, коли для будівництва житла в Сумах земснарядами робили піщаний намив. Нині поблизу озер відпочивають, на берегах збудували дачні будинки.

— Спочатку було багато дрібноти, — розповідає 59-річний Володимир Стещенко із "Яхтклубу". — Згодом з"явилися великі карасі, щуки й товстолобики. Одного я ледве витяг із води. Деякі були по 20–22 кілограми. Пропало не менше як 3 тонни. Водолази пірнали. Казали, багато риби лежить на дні, в ямах.

Мертву рибу люди почали ловити і продавати на базарах.

— Дзвонив у всі служби, — каже Ігор Рекун, 50 років.

— Черговий МНС  відповів, що їх таке не цікавить і щоб більше не турбував. Але ж воду з озер використовують дачники, риба з"явилася на базарах. А якщо вона отруйна?

У лабораторії санепідемстанції зробили аналіз води із Голубих озер. Шкідливих домішок не виявили. Проте головний санітарний лікар Сум 52-річний Олександр Черняк застерігає: виловлену на озерах рибу їсти не можна.

— Слідство має зосередитися на браконьєрській версії, — вважає 68-річний Олексій Кроленко із наукового центру технічної екології. — Риба гинула від пошкодження серцевого м"яза й розриву плавникового міхура. Це могло трапитися від удару електричним струмом або внаслідок дії потужного ультразвукового генератора. Браконьєри, мабуть, використовували акумулятор від КамАЗа чи БелАЗа.

— Риби на озерах загинуло близько тонни, — уточнює Геннадій Уваров із державної екологічної інспекції. — Це — нуль-нуль-нуль цілих процента від загальної кількості.

Причину екологічного лиха з"ясовують слідчі. Природоохоронний прокурор Денис Когер має розповісти про результати роботи в середині травня.

Зараз ви читаєте новину «Пропало три тонни риби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути