Ексклюзиви
середа, 11 липня 2007 08:20

Проблема Косово буде вирішена до квітня 2008 року

Косово повинно бути незалежним, заявив у вівторок в Белграді заступник держсекретаря США Даніель Фрід, що відвідав столицю Сербії в рамках балканського турне.

США разом з європейськими партнерами продовжить роботу над проектом нової резолюції ООН по Косово, додав він.

Проблема Косово - "останній розділ трагічного розпаду Югославії", вважає Фрід.

Він послався на те, що і президент Буш під час своїх візитів до Болгарії і Албанії на початку червня, і Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун у вівторок заявили, що подальше відстрочення вирішення проблеми спричинить негативні наслідки для Косово, а також для Балкан і всієї Європи.

Адміністрація США не наполягає на конкретних термінах, але вважає, що після 120 днів додаткових переговорів між Белградом та Пріштіною у випадку, якщо вони виявляться безрезультатними, подальші відстрочення у визначенні статусу Косово не будуть корисні, відмітив Даніель Фрід. До наміченого на квітень наступного року саміту НАТО в Бухаресті проблема Косово буде вирішена, вважає заступник держсекретаря США.

Президент Сербії Борис Тадіч у свою чергу висловився за відновлення таких переговорів між Белградом та Пріштіною, результат яких не був би "наперед визначений".

На думку Бориса Тадіча, визнання незалежності Косово якою-небудь країною в обхід Ради Безпеки ООН завдало б великої шкоди міжнародним відносинам.

Прем"єр-міністр Сербії Воїслав Коштуніца після зустрічі з Даніелем Фрідом назвав ідею незалежності Косово "найнебезпечнішим проектом в Європі, що носить деструктивний характер і що руйнує принципи міжнародного порядку".

Коштуніца висловився за нові переговори між Белградом та Пріштіною і однозначно виступив проти ухвалення якої-небудь нової резолюції ООН до завершення додаткових переговорів, повідомляє РІА Новости.

Зараз ви читаєте новину «Проблема Косово буде вирішена до квітня 2008 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути